Els republicans veuen Pedro Sánchez "debilitat", després dels resultats electorals d'aquest passat diumenge, i avisen que té dues opcions: "seguir comprant el relat de la dreta i l'extrema dreta o escoltar el que diuen les urnes", que pels republicans passa per "seure a buscar una solució política i democràtica" pel conflicte català. Per això, malgrat que ERC encara no aclareix quina serà la seva posició respecte d'una nova investidura de Pedro Sánchez, sí que insisteixen que cal "seure i parlar".

Així ho ha assegurat la portaveu del partit, Marta Vilalta, en una roda de premsa des de la seu del partit, en la que també ha demanat a Sánchez i al PSOE siguin "responsable" i deixi de ser "covard" i ha insistit en la "creació d'una mesa de negociació i diàleg". "Si estan disposats a parlar, som-hi, parlem", ha afegit en aquest sentit. A més, ha insistit que la proposta dels republicans és trobar una solució política que passi per l'"autodeterminació i la fi de la repressió" i en fer "política".

Vilalta ha estat l'única encarregada de fer la valoració dels resultats electorals, com a veu autoritzada de la formació, a diferència de les eleccions del passat 28-A, quan va sortir acompanyada del cap de llista a Madrid, Gabriel Rufián, i d'altres diputats electes del partit. Els republicans van revalidar aquest diumenge la victòria a les urnes, però van perdre 2 escons i més de 150.000 vots, un fet que atribueixen a l'aparició de la CUP i a l'abstenció produïda per la repetició electoral, però que també reconeixen que "probablement hi ha més motius" i asseguren que els analitzaran amb deteniment els propers dies. "La voluntat és sempre seguir millorant", ha afegit.

Tot i això, els republicans s'han felicitat per haver acomplert els tres objectius que es van marcar durant la campanya: revalidar la victòria a Catalunya, el que implicava passar per davant del PSC i també fer el 'sorpaso' a Ciutadans en escons a tot l'Estat. 

Felicitació a l'independentisme i aposta per la "unitat estratègica"

Vilalta també ha aprofitat la primera roda de premsa del partit després de les eleccions per felicitar JxCat, que ha millorat resultats, i la CUP, que per primera vegada ha entrat al Congrés amb dos escons, i s'ha felicitat pel creixement general de l'independentisme, que ha passat de 22 a 23 escons dels 48 possibles. Preguntada per si ajudaran a JxCat per facilitar-los que tingui grup propi, Vilalta ha avisat que encara no ho ha "abordat", però sí que ha defensat recuperar converses formals amb tots els grups independentistes al Congrés per teixit una "unitat d'acció i estratègica". 

Amb tot, la portaveu dels republicans considera que els resultats electorals, amb un partit independentista com a guanyador a Catalunya i amb una millora dels resultats del conjunt del moviment –un escó més i més de 7.000 vots respecte del 28-A–, són bons i defensa que "les urnes han parlat clar" i que ara "és hora que moguin fitxa des de l’Estat espanyol".