Ni "línies vermelles" ni "xecs en blanc". Amb aquesta actitud es presenta Esquerra Republicana a les eleccions del 28-A, on espera poder ser suficientment forta per poder "condicionar" i "influir" una investidura de Pedro Sánchez. En la roda de premsa posterior d'aquest dilluns, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha defensat que els republicans no volen posar ni "línies vermelles" a la investidura, però ha deixat clar que per ells és fonamental poder abordar "la fi de la repressió" i l'"autodeterminació".

Per altra banda, Vilalta ha replicat a la proposta del cap de llista de Podemos, Pablo Iglesias, de fer un referèndum amb tres respostes, que un referèndum "binari", "nítid" i "clar". Tot i això, li ha reclamat que no només sigui una proposta electoral, sinó que quan tingui "responsabilitats" també treballi en aquest sentit. En aquest sentit, ha deixat clar que "no renunciarem mai a poder celebrar un referèndum".

Vilalta també ha contestat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que aquest cap de setmana va obrir la porta a un nou 155 si hi ha via unilateral i va defensar que els catalans no volen la independència, i li ha proposat que si creu que no volen un estat propi "és fàcil, que posin les urnes". Finalment, també ha retret als partits espanyols que no tinguin un "projecte per Catalunya" i, especialment als de dretes, que tirin de "catalanofòbia".