Totes les mirades, tant des de Madrid com des de Catalunya, apunten els 15 diputats d'Esquerra Republicana al Congrés. Els seus escons poden ser la clau que necessita Pedro Sánchez per tornar a ser investit president d'Espanya, sempre és clar que aconsegueixi arrencar el suport de Podemos, cosa que ara mateix penja d'un fil. Els republicans recriminen a Pedro Sánchez la "irresponsabilitat" de plantejar-se anar a una investidura fallida i li exigeixen valentia per afrontar el diàleg. 

ERC redirigeix la pressió ambiental cap al PSOE i li exigeix a Pedro Sánchez "que es mogui, que es pronunciï, que faci alguna cosa". Així ho ha verbalitzat la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, preguntada per les condicions del seu partit per facilitar la investidura. "La pregunta no és què farà ERC, és què farà Pedro Sánchez si vol ser investit", ha afirmat. Des d'ERC recorden que ells van ser els guanyadors de les eleccions generals a Catalunya, amb una aposta clara al programa per al diàleg i la negociació per trobar una solució al conflicte català i demanen als socialistes que "assumeixin la lectura dels resultats electorals". 

Al si d'ERC hi ha ara mateix un debat obert sobre la idoneïtat d'abstenir-se a la votació, cosa que aplanaria el camí de Sánchez cap a la Moncloa. Ara bé, abans de pronunciar-se, els republicans estan pendents de quin serà el posicionament final de Podemos. I és que si els de Pablo Iglesias acaben saltant de l'equació i trencant amb el PSOE, l'abstenció d'ERC no serviria de res

Aquest dimarts s'anunciarà la data del ple d'investidura, encara amb tot a l'aire. Les darreres setmanes ha començat a prendre força la possibilitat que l'operació investidura acabi fracassant i això condueixi a noves eleccions. De fet, fonts d'ERC lamenten que alguns al PSOE vagin amb la calculadora electoral a la mà i prefereixin una nova cita amb les urnes perquè preveuen que milloraran resultats. En qualsevol cas, els republicans avisen que "a nosaltres mai ens fan por les urnes, però és el moment de negociar" i denuncien que "al seu costat sempre hem trobat una cadira buida". 

Corrent crític amb la direcció

La possibilitat que la direcció del partit acabi optant per facilitar la investidura de Pedro Sánchez ha estat el detonant que ha fet néixer un corrent crític intern de militants d'ERC. S'autoanomenen Col·lectu Primer d'Octubre i demanen que s'apliqui el mandat sorgit aquell dia. Aquest dimecres es presentaran oficialment en una roda de premsa a l'Ateneu Barcelonès. Una de les primeres demandes és que la posició al Congrés sobre si fer president o no Pedro Sánchez se sotmeti a la votació de les bases. 

Des de la direcció ja avancen que la decisió es prendrà, com sempre, en el marc dels òrgans interns del partit, que precisament funcionen com a representació de la militància. 

La venjança contra l'independentisme

D'aquí a menys de 24 hores tindrà lloc el ple de constitució del Parlament Europeu a Estrasburg. Si no hi ha canvis d'última hora, no s'hi deixarà accedir tres dels eurodiputats catalans que van obtenir més vots: Junqueras, Puigdemont i Comín. A ERC es pregunten "per què els vots de dos milions de persones valen menys que la resta", recorden que "no hi ha cap motiu per impedir que Junqueras anés a recollir la seva acta, com va poder fer al Congrés, només hi ha causes polítiques i emocionals: la venjança".