"Continuem instal·lats en l’escenari de creure que no hi haurà eleccions". El diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà considera que l’acord a Madrid encara és "plausible". Ha remarcat que el que succeeixi a la capital espanyola és important però secundari.

Malgrat "el flaire de campanya electoral" que es va respirar la setmana passada al Congrés, després de la reunió a tres bandes entre PSOE, Podemos i C's, Tardà preveu que en les setmanes vinents encara hi haurà "moltes pressions per part dels poders econòmics, cancelleries i lobbies" per tal que hi hagi un acord.

"És el que acabarà passant", ha opinat el republicà. També creu que les últimes enquestes que auguren pitjors resultats electorals per les forces d'esquerres de l'Estat, seran un al·licient més propiciar aquest escenari d'acord.

"Hi ha partits que patirien penyores, i això avala que hi hagi un escenari d’acord en les properes setmanes", ha argumentat.

No obstant això, Tardà recorda que "tot allò que passi a Madrid és important, però secundari". En aquest sentit, el republicà sosté que "tot depèn de nosaltres" i que "res no modificarà el full de ruta" a Catalunya.

Tanmateix, ha reconegut que no seria el mateix si al govern espanyol "hi hagués gent amb cultura de diàleg", malgrat que PSOE i PP "mantenen polítiques molt semblants respecte a Catalunya". Per tot plegat, conclou que tot depèn de la "fortalesa" del tàndem a Catalunya que al seu entendre formen el president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras.

Referèndum 

Tardà ha reiterat que ERC estaria disposada a abstenir-se en una investidura si es compleixen dos requisits: Garantir polítiques de caràcter progressista i autoritzar un referèndum a l'escocesa.

No obstant, constata que això últim "no és possible". De fet, el republicà va més enllà i creu que "Podemos ha caigut del cavall" pel que fa al referèndum. "Sap que PSOE i C's mai no ho autoritzaran", ha sentenciat. 

De fet, Tardà ha explicat que en la reunió que Pedro Sánchez va mantenir amb els republicans per tantejar la seva posició, el socialista els va dir que mai no acceptaria que Catalunya tingués el reconeixement com a nació perquè tot seguit haurien de reconèixer el dret a decidir.

Llista unitària

"El nostre partit no gastarà ni 5 minuts de debat sobre com presentar-nos fins que no hi hagi una convocatòria pel mes de juny". Amb aquestes paraules, el republicà ha tallat de soca-rel, per ara, el debat de si ERC i DiL haurien de repetir la fórmula JxSí al Congrés. 

En aquest sentit, Tardà considera que malgrat que el 20D es van presentar per separat, "la coordinació ha estat excel·lent". És més, ha afegit que "no tenen cap queixa" de Democràcia i Llibertat i del seu portaveu, Francesc Homs.

"No hem pagat cap penyora per haver anat separats, però fins que no hi hagi convocatòria, no obrirem aquest debat", ha avisat.