La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha assegurat que la consulta a la militància que el partit celebrarà el proper dilluns, 25 de novembre, sobre el 'no' a la investidura del secretari general del PSOE com a president espanyol "és políticament vinculant". En una atenció als mitjans, Vilalta ha afirmat que el Consell Nacional del partit "acabarà de prendre les decisions finals", però que ho farà "escoltant la militància i el que hauran dit en aquesta consulta".

És per això que ha fet una crida a participar a la votació, que preguntarà si les bases d'ERC volen rebutjar la investidura de Sánchez si no hi ha un acord per abordar el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat en una mesa de diàleg. Alguns militants es van queixar ahir que la conulta no fos vinculant.

Vilalta, que és també secretària general adjunta d'ERC, s'ha reunit aquest dijous a Barcelona amb la diputada d'EH Bildu al Congés Mertxe Aizpurua i el senador Gorka Elejabarrieta per aprofundir en l'acord que la formació abertzale té amb els republicans catalans. A la trobada també hi ha participat el president d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, i la diputada al Congrés Carolina Telechea.