Esquerra Republicana ha registrat al Congrés dels Diputats una proposició no de llei en què s’insta el govern espanyol a sancionar els militars retirats que reclamaven un cop d'estat per fer caure Pedro Sánchez. El text, presentat davant la comissió de Defensa, demana investigar els moviments d’extrema dreta que hi ha dins les forces armades espanyoles “que en els darrers dies s’han posat de manifest”. Els republicans denuncien l’ús de llenguatge “guerracivilista” i “antidemocràtic” contra les negociacions entre el PSOE i l’independentisme, que han permès la continuïtat del president socialista a la Moncloa i la tramitació a la cambra baixa de la llei d’amnistia.

🟡 Remor de sabres: militars retirats reclamen la destitució de Sánchez i convocar eleccions

Es tracta d’una iniciativa parlamentària que duu la signatura del cap de files republicanes a la cambra baixa, Gabriel Rufián, i la del portaveu de la formació a la comissió de Defensa, Francesc-Marc Álvaro. Concretament, ERC demana que “s’identifiquin, controlin i sancionin” els individus que formen part d’aquests moviments, que han fet proclames de caire franquista. “Instiguen a actuacions directament il·legals”, subratllen des d’Esquerra Republicana. D’aquesta manera, Rufián i Álvaro demanen que s’elabori un informe que reculli totes les actuacions que s’han realitzat en aquest sentit; així com les propostes per fer front a aquesta situació, cosa que podria incloure, per exemple, modificacions legals. La proposició no de llei registrada per ERC també exigeix que l’informe sigui traslladat a la Fiscalia, amb l’objectiu que s’acabin prenent accions legals. 

Manifest a favor d'un cop d'estat militar

El passat 17 de novembre, militars retirats van elaborar un manifest en què reclamaven a les Forces Armades la destitució del president espanyol, Pedro Sánchez, i la convocatòria de noves eleccions davant la, al seu judici, "absència de justícia, igualtat i democràcia" a Espanya. El manifest, al qual s'hi havia adherit l'Associació de Militars Espanyols (AME), es va fer públic després que Sánchez prengués possessió del seu càrrec com a cap de l’executiu, després de rebre els vots afirmatius d’ERC i Junts en el seu debat d’investidura. El comunicat justificava la seva petició amb l'article 8.1 de la Constitució, que encomana a les Forces Armades la missió de "defensar l'ordenament constitucional". En el text, els militars retirats reconeixien estar preocupats pel futur d’Espanya, i denunciaven “l’assetjament de l'estat de dret en copar el poder Executiu la majoria dels òrgans judicials", la qual cosa "anul·la la independència del poder judicial i la separació de poders".

Suspensió dels dos policies disposats a "vessar sang"

A més, aquest manifest va arribar només quatre dies després que el director general de la Guàrdia Civil, Leonardo Marcos, decretés la suspensió cautelar durant tres mesos de sou i feina de tres agents per una "falta molt greu": manifestar-se públicament contra l'amnistia i el govern espanyol. Es tracta d’un sergent i un agent de l'associació professional minoritària Aprogc i un de la Jucil, majoritària en el cos, que durant aquells dies s’havien mostrat públicament contraris a l’amnistia i havien criticat el govern espanyol. A més, els dos de l’Aprogc van dir que estaven disposats a vessar la seva sang per defensar Espanya.