Una moció presentada per Junts per Catalunya al Parlament sobre el servei de Rodalies a Catalunya ha tornat a mostrar les diferències entre Esquerra i el partit de Carles Puigdemont, tot i que els republicans han votat a favor del text, juntament amb la CUP, fent valer de nou la majoria independentista que aquest matí ha avalat la creació d'un observatori per la llei d'amnistia. La diputada de Junts, Cristina Cassol, ha estat l'encarregada de defensar el text de la moció i ha criticat que amb la cogestió que, segons ella, planteja l'acord entre Esquerra i el PSOE pel traspàs de Rodalies Catalunya perd sobirania, ja que es va de la mà del govern espanyol. En el seu torn de rèplica, el diputat republicà Ferran Estruch li ha retret el to de la interpel·lació i ha lamentat les crítiques de Junts a l'acord PSOE- ERC: "No passa res per dir que aquest acord és bo per Catalunya. Diuen que no és bo, llavors perquè en el seu pacte no es parla cap vegada de Rodalies?", s'ha preguntat el diputat d'Esquerra, assegurant que el seu partit sí que va ser capaç de felicitar-los quan van arribar a l'acord signat a Brussel·les. 

Tot i aquests estira-i-arronses, habituals a la cambra catalana entre els dos partits independentistes, la moció ha estat aprovada. Aquesta recull reclamar al govern de l'Estat la compensació total del dèficit històric d'inversions i del servei de Rodalies, una reunió trimestral del comissionat pel traspàs amb representació de tots els grups parlamentaris per fer-ne seguiment i també exigir al Govern de l'Estat el traspàs integral i complet de Rodalies i els serveis d'Avant que transcorren íntegrament dins Catalunya. Els partits independentistes han votat a favor de tots els punts, juntament amb els comuns que durant la campanya electoral es va sumar a la reclamació del traspàs, mentre que el PSC ha votat en contra de reclamar a Madrid el dèficit històric d'inversions i s'ha abstingut a l'hora d'exigir el traspàs integral. El seu diputat, Jordi Terrades, ha explicat en la seva intervenció que en lloc de posar el focus en la integralitat del traspàs, la prioritat hauria de ser que aquest fos "real i eficaç". Les dretes, per la seva part, s'han oposat a tots els punts de la moció. 

Importància de les connexions amb la Catalunya Nord i la responsabilitat del Govern 

La competició entre Esquerra i Junts per fer valdre els seus acords, que s'ha convertit en una constant al Parlament, no ha passat desapercebuda durant el debat. Durant la seva intervenció, el portaveu dels comuns, David Cid, ha lamentat aquesta tendència i ha criticat que per part dels juntaires només siguin importants els seus acords i no els de la resta de partits: "Aquesta moció es podria dir 'Quan Junts arriba a un acord és una victòria i si ho fa algú altre és una derrota", ha dit amb ironia, mentre ha defensat que el traspàs de Rodalies és una "bona notícia per Catalunya". A més ha criticat que durant molts anys el partit de Puigdemont hagués oblidat el sistema ferroviari català, segons els comuns, "incapaços de presentar un model de mobilitat sostenible". 

Des de la CUP, per la seva part, han celebrat amb ironia que aquesta moció permeti parlar de Rodalies al Parlament després que ERC retirés la seva demanda per fer un ple monogràfic arran del seu acord pel traspàs del servei amb el PSOE. La diputada Montserrat Vinyets ha posat el focus en la importància d'incloure les connexions que els serveis de Catalunya tenen amb estacions situades a la Catalunya Nord, que segons la cupaire havien quedat excloses. Amb tot, ha lamentat que Junts no hagi acceptat incloure la seva esmena que feia referència al fet que, si bé el responsable de la situació actual a Rodalies és el govern espanyol, el de Generalitat també en té part, ja que "no s'ha dotat d'una estructura ni de recursos propis". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!