Esquerra Republicana de Catalunya ha iniciat els tràmits per despenalitzar el delicte d'injúries a la Corona. Així ho han anunciat el coordinador nacional del partit, Pere Aragonès, i la secretària general adjunta, Marta Vilalta, en un article al diari Públic, perquè consideren que aquest delicte és incompatible amb la llibertat d'expressió.

En el mateix article, els dos líder d'ERC també asseguren que el seu partit seguirà denunciant la Casa Reial espanyola "és una organització criminal i que la inviolabilitat del Rei només busca protegir-lo dels seus delictes".

És per això que tots dos asseguren que no els faran callar, com no han fet callar a Oriol Junqueras i Marta Rovira, i seguiran denunciant la corrupció monàrquica i construint la independència de Catalunya.

Alhora asseguren que davant d'aquestes denuncies, els poders de l'Estat només saben actuar des de la impotència de "qui se sap malalt" i per tant només saben respondre des de l'amenaça i la repressió. Aquest únic mètode de resposta porta a la necessitat de tenir una llei mordassa per poder apuntalar "els fonaments del règim".

L'Estat permet la fugida de Joan Carles I

A la vegada, Aragonès i Vilalta denuncien que mentre l'Estat espanyol ha empresona demòcrates per permetre votar a la ciutadania, però que ha permès la fugida del rei emèrit Joan Carles I. alhora recorda que l'emèrit és el directe hereu de Franco i de la seva dictadura.

Aragonès demana als republicans "que es facin notar"

Per altra part, Aragonès, ha exigit al PSOE i Podemos que "es posin les piles" en relació al cas del rei emèrit Joan Carles I i ha afirmat que "si ara hi ha republicans asimptomàtics al govern de l'Estat, s'ha de notar".

En aquest sentit, Aragonès ha dit que s'ha de posar sobre la taula "l'agenda republicana, la despenalització de les injúries a la Corona" i, al mateix temps, "s'ha d'obrir un debat sobre el dret a l'autodeterminació".

Aragonès ha participat aquest diumenge en una reunió telemàtica sobre la monarquia i el delicte d'injúries amb el BNG, Adelante  Andalucía i MÉS x Mallorca. Tots han coincidit a afirmar que, ni que la Fiscalia hagi arxivat la denúncia contra ells per injúries a la Corona, no cediran.