Una de les quatre revolucions que en cadascuna de les seves intervencions subratlla com a prioritat el nou president de la Generalitat és la feminista. Amb aquest objectiu, s'ha creat una conselleria ad hoc, que ordeni i gestioni la matèria. En paral·lel, ERC ha iniciat el camí al Parlament perquè d'aquí un any s'hagi enllestit un avantprojecte de llei trans catalana

 

Durant la passada legislatura, el Parlament va aprovar la llei d'igualtat de tracte i no discriminació que, entre d'altres, preveia l'impuls d'una norma específica per al col·lectiu trans. Ara, el grup parlamentari d'Esquerra Republicana ha entrat una moció a la cambra catalana que demana començar a entrar en matèria. Concretament es proposa fixar-se en el canvi de nom i el reconeixement del sexe a les persones transgènere, basant-se en les recomanacions internacionals d'organismes com ara l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa. 

La iniciativa es votarà al ple de la setmana vinent, que per cert, serà el que haurà d'avalar el nom d'Alba Vergès com a nova vicepresidenta del Parlament. El text que ha presentat ERC també planteja adaptar l'ordenament jurídic per garantir el dret a les víctimes de violència masclista a recuperar la custòdia dels seus fills, sense necessitat de consentiment dels dos progenitors. 

No a l'estigmatització per part dels diputats

Alhora, la voluntat d'ERC és que el ple voti per obligar els diputats a mantenir una "actitud respectuosa, escrupolosa, i exemplar" en els debats que es duguin a terme a l'hemicicle, d'acord amb principis d'igualtat i no discriminació, tant per raó de gènere com orientació sexual, creença, ètnia o llengua, o qualsevol altre tipus. Es posa el focus en la necessitat d'evitar "l'estigmatització i assenyalament dels col·lectius LGTBI i molt especialment de les persones trans".

La diputada Jenn Díaz, que ha capitanejat la iniciativa, diu textualment que cal defensar "un feminisme transinclusiu per frenar també la violència institucional que algunes veus, cada cop més minoritàries, s'entossudeixen a alimentar". Una frase que, sense mencionar-lo explícitament, fa referència a Vox, quarta força al Parlaement aquesta legislatura. 

A la imatge principal, una bandera LGTBI i una Trans. / Unsplash