Esquerra Republicana i diversos diputats independents de JxSí han registrat una proposta de resolució per demanar al Parlament que insti el Govern català que, un cop finalitzada la vigència de l'actual període general de concertació educativa, no es renovi ni es concedeixi cap concert nou a cap centre que faci escolarització segregada per sexe.

Entre la vintena de signants d'aquesta proposta hi ha els independents Raül Romeva, Germà Bel, Eduardo Reyes o Montserrat Palau, entre altres. Cap diputat de CDC ha signat el text que s'ha registrat aquest mateix matí amb motiu del debat que ha tingut lloc durant el ple del Parlament sobre una proposició de llei de CSQP per eliminar aquests concerts educatius de les escoles que segreguen.

La qüestió és que Esquerra comparteix el fons, el contingut de la proposta, però consideren que ara mateix no toca modificar la LEC, per això, mantenen la seva esmena a la totalitat. La republicana i diputada de JxSí, Anna Simó, ha defensat que el seu programa electoral contempla el desplegament de la LEC, "estem compromesos", ha dit. És més, ha argumentat que aquests tipus de concerts depenen de la LOMCE, "aquest país ha de fer un debat constituent sobre l’educació, però per fer una nova llei orgànica que no depengui de l’Estat", ha justificat. Això no obstant, també ha reconegut "que hi ha posicionaments plurals" dins el grup. D'aquí, la presentació d'aquesta proposta de resolució que han registrat.

D'altra banda, Simó ha criticat que CSQP intenti posar en evidència les diferències internes de JxSí. "No havien passat ni tres minuts en la seva intervenció i ja ens han interpel·lat", ha argumentat. També considera que "el que vostès busquen són les votacions diferenciades de JxSí". Amb aquestes paraules la republicana ha criticat la diputada de CSQP, Jessica Albiach, qui abans les havia emplaçat directament.

De fet, Albiach, l'encarregada de defensar la proposta, ha carregat contra Simó "per no voler obrir el meló de la LEC". En aquest sentit, Albiach ha basat la seva crítica en una nota de premsa d'ERC de l'octubre del 2014 que recull el següent: "ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP han donat suport a una proposició de llei de modificació de la LEC per impedir que les administracions públiques financessin l'educació diferenciada per raó de sexe". Per això, Albiach ha lamentat "per què abans sí, i ara no?". Simó ha defensat que el seu posicionament no ha canviat des de llavors. I ho demostra, diu, la proposta que han presentat al marge de CDC. 

JxSí i PP, de la mà

Els dos grups havien presentat per separat una esmena a la totalitat en contra de la proposició de llei de CSPQ. I en aquest cas han fet valer els seus vots per tal que aquestes esmenes prosperessin i frenar, per tant, la proposta. Això significa que ERC, tot i que no vol aquests concerts educatius, avui ha facilitat que es mantinguin ara per ara. Unes ajudes que, segons la diputada de CSQP, Jessica Albiach, s'eleven fins als 30 milions d'euros. En contra d'aquestes esmenes han votat, evidentment, CSQP, PSC i la CUP, mentre que C's s'ha abstingut.