Democràcia i Llibertat desenterra el debat de si s'ha de reeditar JxSí al Congrés. No obstant això, Esquerra Republicana replica al portaveu de DiL, Francesc Homs, que obrir ara el debat de la llista unitària no té cap sentit, ja que "tot apunta que no hi haurà eleccions generals", argumenten fonts del partit a El Nacional. "Obrir aquest debat ara seria fer el ridícul", assenyalen. Tot plegat, arran de les declaracions a Europa Press, on el diputat convergent ha proposat a l'independentisme formar una candidatura d'unitat en cas de nous comicis a Espanya. 

"L'independentisme hauria de ser capaç de fer una llista fora del normal, extraordinària, per posar de manifest aquest contrast: fracàs de la política espanyola-èxit de l'independentisme", ha afirmat Homs. El diputat convergent planteja que aquesta candidatura sorgiria d'unes primàries en les quals tindrien dret a presentar-se i a votar els "110.000 voluntaris que van formar part de la llista de JxSí". 

Cal recordar que en el darrer baròmetre del CEO, en unes generals, ERC disputaria la victòria frec a frec amb En Comú Podem, pujant fins a 3 punts en intenció directa de vot, fins al 18,9%, mentre que Democràcia i Llibertat baixaria fins a 8 punts, respecte als resultats que va obtenir en les eleccions, passaria del 15% dels vots al 7,6% en intenció de vot, quedant-se com a molt amb 7 escons.

Proposta personal d'Homs

"No tindria cap inconvenient a no encapçalar la llista. L'encapçalaria qui tingués més suports", conclou Homs. També ha exposat que es tracta d'una proposta personal que transmetrà al seu partit, que hauria de començar a parlar-se amb ERC en els propers dies i que hauria d'engegar-se al maig, si es confirma que hi ha noves generals. Una unitat que, segons Homs, hauria de posar el punt de mira en aconseguir els 20 diputats a la cambra baixa. 

Ara per ara, ERC ni tan sols s'ha plantejat aquesta possibilitat de llista unitària. "No ho hem debatut en cap moment, ni a l'executiva nacional, ni a la permanent nacional", asseguren aquestes mateixes fonts, coneixedores de primera mà de l'ambient polític a Madrid. "Ningú [en referència als partits espanyols] vol un escenari electoral", expliquen.

Per aquest motiu, els republicans estan convençuts que finalment s'arribarà a un acord en l'àmbit espanyol per formar govern. És més, sempre han defensat que aquest acord seria el de la gran coalició entre PP-PSOE-C's. Els republicans no volen ni sentir-ne a parlar ara mateix d'una llista unitària perquè "no es dóna un escenari electoral". No obstant això, si hi ha eleccions, "llavors ja obrirem el debat", avisen.