Els republicans han aconseguit revalidar la victòria electoral a Catalunya i, sis mesos després dels darrers comicis, han tornat a ser primera força. Tot i que els d'Oriol Junqueras i Gabriel Rufián han perdut suports respecte del 28-A, passant de 15 escons a 13 i perdent 151.795 vots, han aconseguit els dos objectius que es van posar en el tancament de campanya, quan es van erigir com el vot útil independentista per superar el PSC i fer el 'sorpasso' a Ciutadans en escons a tot l'Estat, que han passat de 57 a tan sols 10 representants. Amb aquests resultats els republicans es converteixen en la cinquena força del Congrés.

 

A l'espera dels resultats finals, però amb un 99% escrutat, els republicans han guanyat a Tarragona, Lleida i Girona, mentre que a Barcelona el PSC els torna a passar per davant. A les dues primeres províncies han mantingut els dos escons, mentre que n'han perdut un per Girona i un altre per Barcelona. A escala municipal, ERC s'ha proclamat guanyadora a moltes ciutats catalanes, com en municipis de la talla de Barcelona, Lleida, Manresa, Figueres o Sant Cugat. A més, el partit republicà ha tornat a tenir un important paper per a la governabilitat a Espanya. 

Pel que fa al conjunt de l'independentisme, l'arribada de la CUP ha provocat un lleuger augment dels escons partidaris de la independència, que han passat de 22 escons (15 d'ERC i 7 de JxCat) a 23 (13 d'ERC, 8 de JxCat i 2 de la CUP). Així, el moviment ha arreplegat 23 dels 48 escons que es reparteixen a Catalunya, quedant a un de la meitat dels escons. A més, com en les darreres eleccions, un partit independentista ha aconseguit guanyar unes eleccions generals a Catalunya, cosa que no havia passat fins al passat 28 d'abril. 

"Catalunya ha fet avui la seva sentència"

Els resultats han estat rebuts amb satisfacció a la seu dels republicans, després d'una nit que començava amb molta prudència i cautela després que les enquestes a peu d'urna els donessin un important frec a frec amb els socialistes. Finalment, però, els d'Oriol Juqueras s'han imposat per més de 79.000 vots, a l'espera del recompte final (99%), mentre que a l'abril va ser de 57.000. Tot i que en escons la distància s'han retallat, de tres a un.

El vicepresident i coordinador nacional d'ERCPere Aragonès, ha defensat que "el poble de Catalunya ha fet avui la seva sentència" i s'ha felicitat perquè, assegura: "ho hem tornat a fer". També el cap de llista a Madrid, Gabriel Rufián, ha assegurat que l'independentisme ha "sentenciat com mai" i de manera "inapel·lable" la repressió de l'Estat i s'ha mostrat molt satisfet d'haver superat a Cs en diputats al Congrés. Tot i això, ha lamentat el fort augment de Vox i ha avisat que sempre estaran "davant" del "pur feixisme".

Primeres eleccions sense Junqueras

Una de les principals diferències respecte al 28-A, és que fa sis mesos el cap de llista dels republicans va ser Oriol Junqueras, que tot i estar a la presó va poder presentar-s’hi, mentre que aquesta vegada no ha pogut fer-ho i ha estat Gabriel Rufián qui ha ocupat la primera plaça de la llista.

Els republicans han denunciat en les últims dies que la JEC el va fer caure de les llistes de manera irregular, ja que el Tribunal Suprem havia deixat en l’aire la seva inhabilitació a l’espera de la resolució del Tribunal de la UE de Luxemburg sobre la seva immunitat. La JEC, però, malgrat que els republicans van presentar una queixa dijous passat per intentar restablir Junqueras com a cap de llista, ho va denegar defensant que el líder dels republicans és inelegible per la seva situació de presó. 

Sigui com sigui, els republicans perden dos diputats, però mantenen el paper de primera força i segueixen tenint un paper important per la governabilitat de l'Estat.