Malgrat les travetes que s'han fet entre partits independentistes en algunes poblacions, els republicans consideren que no hi ha "cap esquerda" al Govern després dels pactes municipals i insisteixen en la cerca de la "unitat estratègica" abans de la sentència. Així ho ha assegurat la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, després de les crítiques rebudes per part de JxCat pels pactes que els republicans van arribar amb el PSC i altres grups municipals per desbancar-los d'ajuntaments històrics com Sant Cugat o Figueres. 

Tot i que dijous passat el president Quim Torra va demanar als dos grups que prioritzessin els acords entre ells arreu del territori per assegurar ajuntaments independentistes, en algunes poblacions no s'ha complert. No ha estat així a Sant Cugat, Figueres o Tàrrega per part d'ERC, ni a Lloret o Vilafranca del Penedes per part de JxCat, on han pactat amb el PSC. Sí que hi ha hagut finalment acord independentista dels dos partits, tot i que no va ser així fins a última hora, en poblacions com Reus o Santa Coloma de Farners -on va intervenir el mateix Torra en ser el seu poble-.

Vilalta ha volgut, però, desvincular els pactes municipals d'una nova crisi de Govern i ha defensat l'autonomia local del partit. A més, ha reivindicat que tots els ajuntaments on governarà ERC són "republicans i compromesos amb la justícia social" i ha defensat que "no hi haurà cap renúncia enlloc". "No crec que quedin tocades les relacions", ha insistit diverses vegades Vilalta durant la roda de premsa, que ha defensat un cop més que cal "avançar cap a la unitat estratègica". 

L'estratègia d'eixamplar la base, "avalada a les urnes"

Pel que fa a les relacions amb els comuns, després del pacte al que van arribar amb el PSC i els vots de Manuel Valls per impedir que el republicà Ernest Maragall accedís a l'alcaldia, Vilalta ha acusat Barcelona en Comú de fer unes negociacions deshonestes i de pesar més l'"individualisme" d'Ada Colau que sobre el projecte. Tot i això, ha seguit defensant l'estratègia d'eixamplar la base, que consideren que no només segueix essent "vàlida" sinó que "queda reforçada" i "avalada per les urnes". En aquest sentit, i posant-ho com a exemple, ha proposat seguir "interpel·lant" a tots aquells que hagin quedat "desencantats" pel pacte de Colau a Barcelona.

Finalment, la portaveu dels republicans també ha confirmat la intenció d'Oriol Junqueras de voler seguir liderant el partit. Per això, ha assegurat que es presentarà en l'elecció del nou president de la formació durant el procés congressual que començarà al setembre i acabarà a finals d'any. En la roda de premsa també ha aprofitat per criticar el fet que se li hagi denegat el permís per recollir l'acta d'eurodiputat i ha parlat de nou "atemptat a la democràcia".