El grup municipal d'Esquerra Republicana està disposat a entrar el govern d'Ada Colau, després de constatar, un any després de les eleccions municipals del maig de 2015, "la poca capacitat de l'equip de govern d'afrontar els reptes que té la ciutat". Després de tancar un acord pels pressupostos, que ha quedat en paper mullat de moment després del no del CUP, els republicans ofereixen a l'alcaldessa un altre acord, però, ara per formar un nou govern "del canvi real". 

En concret, els republicans ofereixen la "fórmula Badalona". És a dir, proposen un govern municipal com el de Dolors Sabater, amb totes les forces del canvi al govern i suport extrem d'altres forces. Això es tradueix en què Barcelona hauria de tenir un govern format per BComú, ERC i CUP, i potser també "una vicealcaldia de treball". 

En aquest sentit, el líder municipal d'ERC, Alfred Bosch, ha assegurat que cal convèncer als cupaires d'aquesta oportunitat de transformació i de la necessitat d'actuar amb "maduresa i responsabilitat". Opina que cal "confiar" en els cupaires i ser conscients del que passa "si no formen part de l'equació", en referència al bloqueig dels comptes. En aquesta oferta, els republicans tanquen la porta als socialistes. "No podem tornar a fer vella política amb el PSC, que és establishment a la ciutat". En concret, Bosch argumenta que "no compartim el mateix model de ciutat". 

No obstant, els republicans reconeixen que caldrà diàleg amb la resta de forces municipals per "tancar acords de ciutat". En especial, Bosch ha destacat la necessitat de parlar amb la principal força de l'oposició, CiU perquè és la força que "ha apostat fort per la principal transformació democràtica del país". De fet, Bosch ha avançat que Ada Colau té previst reunir-se amb Xavier Trias aquesta mateixa tarda. "Hi ha d'haver entesa", ha reclamat el republicà.

El Procés

El republicà ha reclamat també a BComú que en les decisions i votacions referides al procés d'independència permeti llibertat de vot per facilitar-ne la seva aprovació. "No volem obligar a ningú a fer-se independentista, però no volem que s'obligui als independentistes de BComú a que acatin disciplina de vot en contra de les pròpies conviccions", ha exigit.

En aquest sentit, Alfred Bosch ha reclamat també que Barcelona ha d'obeir les lleis catalanes del Parlament, malgrat els embats de l'estat espanyol, per exemple, com en el cas de la pobresa energètica o l'impost als pisos buits. 

Un govern centrat

"Oblidem les sigles i els interessos electorals, i pensem en la ciutat". Amb aquesta consigna, ERC proposa la seva "Fórmula Badalona". En aquest sentit, reclama un projecte clar per garantir que els següents projectes estaran en marxa abans de final de legislatura i superaran "l'actual bloqueig":

  • Contra desnonaments i per pisos de lloguer social
  • Metro L9/10
  • Creació d'equipaments públics a la Model i la Trinitat
  • Tancament de pisos turístics il·legals
  • BCN ciutat de vianants; impulsar les superilles
  • Revertir privatitzacions d'aigua i energia i rebaixar el preu dels serveis bàsics

ERC deixa ara la pilota a la teulada d'Ada Colau. "Volem que ens respongui", ha demanat el republicà. En aquest sentit, ha reclamat que l'alcaldessa els convoqui a una reunió a tres bandes, BComú-ERC-CUP. A l'espera de la resposta de l'alcaldessa, ERC ha reconegut, però, que si l'oferta no és acceptada, continuarà tirant endavant el projecte des de l'oposició "en positiu" perquè "no pensem passar-nos la legislatura rondinant ni ploriquejant".