Un cop més, aquest dijous s'han tornat a evidenciar les diferències de l'independentisme al Congrés dels Diputats. L'endemà de la primera reunió de la taula de diàleg entre l'Estat i la Generalitat, hi havia un tema candent damunt la taula: la convalidació del sostre de despesa, pas previ a la tramitació dels pressupostos de l'Estat. El resultat final és que ha tirat endavant, amb l'abstenció clau d'Esquerra Republicana i el vot en contra de JxCat, que ha tingut un intens debat intern. Els primers ho han vinculat a la taula i els segons han volgut desvincular-ho. Després del ple a la cambra baixa, els republicans han explotat pel que consideren una "deslleialtat" del seu soci de govern.

Segons expliquen fonts d'ERC, dilluns passat JxCat tenia pensat votar a favor del sostre de despesa, perquè hi veien una lleugera millora. No obstant això, sempre segons aquestes fonts, les coses van canviar quan el partit de Carles Puigdemont va saber que els republicans s'abstindrien. "És aquí quan Waterloo ordena votar-hi en contra", sostenen des de Calàbria. És per això que diuen que, a partir d'ara, difícilment tornaran a avançar-los el sentit del vot en altres iniciatives. "Juguen amb això, juguen amb el desgast", critiquen.

La decisió final de JxCat, segons aquesta formació, s'ha pres a última hora, amb el ple en funcionament. I s'ha pres després d'un fort debat intern. La justificació per no aprovar-los finalment és que no hi ha hagut cap mena de negociació per part de la ministra Montero. Això sí, fonts del grup puntualitzen que, si hagués depès dels seus vots que es convalidés, s'haurien abstingut.