El Ministeri de Defensa, amb la firma de la ministra Margarita Robles i el rei Felip VI, acaba de condecorar el general de l’Exèrcit de Terra brasiler Edson Leal Pujol. Ha rebut la condecoració de la Gran Creu del Mèrit Militar malgrat haver-se pronunciat favorablement a la dictadura militar brasilera (1964-1985). El govern espanyol ho ha justificant assegurant que s’ha fet “a proposta de l’Exèrcit de Terra espanyol per l’estreta relació que aquest exèrcit manté amb el brasiler al llarg del temps”. Les explicacions no han satisfet ERC, que a través d’una bateria de preguntes de Gabriel Rufián a l'executiu de Sánchez n’ha demanat més.

Concretament, fa uns mesos, el general brasiler va assegurar que les Forces Armades van tenir el deure “d’impedir la implantació d’un règim totalitari d’esquerres i comunista al Brasil”, i que “hem d’agrair a aquelles persones que ho impedissin”. El militar també va assistir a la commemoració del cop d’Estat decretada pel president Jair Bolsonaro, que també ha elogiat la dictadura en més d’una ocasió.

 

Davant d’aquest panorama, Rufián pregunta quins mèrits o serveis justifiquen la seva condecoració, si coneixia la ministra de Defensa en el moment de la condecoració les declaracions del general brasiler o si pensa mantenir-li aquesta condecoració meritòria. Anant més enllà, es qüestiona si Margarita Robles s’informa personalment sobre les condecoracions que dona (o qui l’informa), qui va recomanar aquest distintiu i si tindrà conseqüències, entre altres qüestions.

"Té pensat el Ministeri de Defensa alguna acció per a revisar les relacions amb aquelles Forces Armades d'altres països els membres dels quals mostren simpaties amb el revisionisme històric en matèria d'ús de la violència militar contra la democràcia?", conclou.