Esquerra Republicana posa el focus sobre el govern de Pedro Sánchez després que hagin sortit a la llum nous documents i proves sobre l'Operació Catalunya, publicats a ElNacional.cat, que assenyalen directament Mariano Rajoy. Segons la portaveu republicana, Raquel Sans, Pedro Sánchez i el govern de coalició tenen davant seu una oportunitat per "demostrar que es diferencien de l'Operació Catalunya". "Ara poden arribar fins al final i condemnar-la. Serà la prova del cotó", ha resumit Sans, que ha deixat clar que el president del govern espanyol no pot "restar impassible" davant els nous documents secrets que incriminen Rajoy. 

🔴 Papers Operació Catalunya, DIRECTE | Reaccions als documents secrets que incriminen Rajoy

Sans ha lamentat que si bé la implicació de Mariano Rajoy en l'Operació Catalunya és una notícia "vergonyosa i indignant", no és sorprenent que el govern espanyol "investigués al marge de la llei durant anys, que Fernández Díaz rebés informes policials amb proves falses de les quals Rajoy n'estava al corrent ni que la informació es filtrés als mitjans de comunicació". "No ens sorprèn, però ens indigna com a demòcrates", ha insistit Sans, que ha descrit l'Operació Catalunya com la "punta de l'iceberg" que es remunta als primers casos de la persecució que ha patit l'independentisme. "La persecució sense cap mena de fonaments ens situa en una posició de desigualtat, impròpia d'un estat democràtic i és una forma de repressió de l'estat que conformen la guerra bruta contra l'independentisme", ha resumit. Sans no ha aclarit quines compareixences demanaran al Congrés —Junts ja ha anunciat que demanarà la de Rajoy—, però ha avançat que seran "al més alt nivell" i que en demanaran "el màxim per tenir el màxim de concreció". "Qui va tenir la màxima responsabilitat és qui ha de donar la cara i explicar que no ha respectat les regles del joc d'un estat democràtic". 

La reacció de la direcció d'ERC

Abans de la roda de premsa d'aquest dilluns, la secretària general d'Esquerra Republicana, Marta Rovira, ja havia reaccionat a les noves informacions que aporten els documents secrets. "Fabricar proves falses, filtrar informació inventada als mitjans, espiar il·legalment representants polítics, retorçar el dret per castigar als tribunals, apallissar votants... La guerra bruta contra l'independentisme fa anys que evidencia l'esfondrament democràtic de l'Estat", ha escrit a les xarxes socials la republicana, exiliada a Ginebra. El president del partit, Oriol Junqueras, ha compartit aquesta publicació al seu perfil. 

🔍Tota la investigació d'ElNacional.cat sobre els Papers de l'Operació Catalunya

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!