La publicació de nous papers secrets sobre l'Operació Catalunya que assenyalen directament l'expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha provocat una allau de reaccions, també la de la secretària general d'ERC, exiliada a Suïssa, Marta Rovira. La dirigent republicana ha publicat un missatge a les xarxes socials denunciant l'abast de les noves proves publicades a ElNacional.cat: "Fabricar proves falses, filtrar informació inventada als mitjans, espiar il·legalment representants polítics, retorçar el dret per castigar als tribunals, apallissar votants... La guerra bruta contra l'independentisme fa anys que evidencia l'esfondrament democràtic de l'Estat". Marta Rovira no ha estat l'única veu d'Esquerra Republicana que ha denunciat l'abast dels documents, també ho ha fet el president del Govern, Pere Aragonès, que s'ha fixat en el rol de Mariano Rajoy en tot l'entramat, assegurant que no el sorprèn gens ni mica que l'expresident espanyol conegués els detalls de la guerra bruta contra l'independentisme. 

🔴 Papers Operació Catalunya, DIRECTE | Reaccions als documents secrets que incriminen Rajoy

Tuit Marta Rovira papers secrets Operació Catalunya
Tuit Marta Rovira papers secrets Operació Catalunya

També el conseller de l'Interior, Joan Ignasi Elena, s'ha referit a l'Operació Catalunya en una entrevista a Catalunya Ràdio, davant les noves proves que situen el govern espanyol de Mariano Rajoy al capdavant de les operacions per enfonsar l'independentisme entre 2012 i 2014 amb investigacions extrajudicials i parapolicials fora de la llei. Elena, més enllà de criticar la "idea totalitària" dels partits espanyols, també ha fet servir la ironia, assegurant que aquesta investigació podria servir per esbrinar qui és, amb molts anys de retard, qui era l'M. Rajoy que apareixia als papers de Luis Bárcenas. 

Què és l'Operació Catalunya? 

L'Operació Catalunya va consistir en un espionatge a polítics i empresaris sense empara judicial i amb accions paral·leles a les realitzades pel Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI). Ho confirmen una trentena de notes informatives de la policia espanyola entre els anys 2012 al 2014, que anaven directament als responsables d’Interior. El comissari José Manuel Villarejo informava el llavors secretari d’Estat de Seguretat, Francisco Martínez, mà dreta del ministre de l'Interior durant el govern de Mariano Rajoy, Jorge Fernández Díaz, de les investigacions il·lícites que realitzaven contra polítics catalans, amb el pagament a informadors, segons les converses enregistrades pel policia. Les notes recorrien diferents despatxos del govern del PP.  Les rebia el ministre Fernández Díaz i aquest les enviava al president Rajoy, segons ha pogut saber ElNacional.cat de fonts involucrades d'aquestes actuacions. 

🔍 Tota la investigació d'ElNacional.cat sobre els Papers de l'Operació Catalunya

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!