La portaveu d'Esquerra, Marta Vilalta, ha instat aquest dilluns la resta de forces independentistes a teixir una estratègia de "coordinació" per arribar a la República. "Toca seure tots junts i traçar una estratègia conjunta que quedi plasmada per escrit", ha dit Vilalta.

D'aquesta manera, també s'hauria de tancar l'última crisi entre socis de Govern que va esclatar la setmana passada al Parlament per la suspensió de diputats. Unes fortes discrepàncies que es van poder veure en públic i sobre les quals Vilalta ha reconegut que no els agraden i que ho lamenten, tot i que ha insistit que "no podem tolerar que es diguin mentides", en referència a les acusacions de JxCat que Torrent havia trencat l'acord entre les dues formacions.

A més, quan li han preguntat com quedarà la suspensió de diputats, Vilalta ha recordat que la prioritat de la formació és "preservar els drets dels diputats", "mantenir la majoria parlamentària" i assegurar-se que les votacions siguin efectives. En aquest sentit, però, ha dit que la resposta a la suspensió del jutge Llarena arribarà quan torni a començar el període de sessions, al setembre.

Rebuig a sumar-se a la Crida

A la pregunta de si s'integraran a la Crida Nacional per la República, el moviment impulsat pel president Carles Puigdemont tot i que la setmana passada ja van tancar la porta a fer-ho—, Vilalta ha insistit que Esquerra aposta perquè cada partit treballi "des del seu espai" per després "conjuntament" aconseguir una unitat d'acció del moviment independentista. "L'independentisme és fort quan treballem des de la pluralitat i creixem cadascú per la seva banda", ha afirmat la portaveu nacional. 

En aquest sentit, Vilalta ha dit, com ja va fer la setmana passada, que la Crida és una reoordenació de l'espai de la centredreta independentista i ha tornat a reivindicar que la "força" del moviment sobiranista és la seva "pluralitat". Tot i això, assegura que el moviment ha de treballar "conjuntament" des de la diversitat i per això apel·la la resta de partits a posar-se d'acord. "Fem una crida per posar-nos d’acord per traçar estratègies", ha defensat.