Esquerra ha tancat la porta aquest dilluns a sumar-se al moviment impulsat pels presidents Carles Puigdemont i Quim Torra que es presentarà aquesta la tarda. Tot i això, des del partit, han volgut desitjar-los sort. Ho han fet a través de la roda de premsa setmanal de la formació, on la portaveu Marta Vilalta ha defensat la "unitat d'acció, cadascú des del seu espai polític".

"El país i l'independentisme necessiten un centre dreta fort i potent", ha afirmat Vilalta, afegit també que "cadascú ha de poder créixer dins el seu espai i després sumar per ser més forts". A més, han afirmat que "si l'objectiu és la República ens seguirem entenent com sempre". 

El moviment que impulsen Carles Puigdemont i Quim Torra té per objectiu donar forma política a una crida transversal i unitària de l'independentisme i es posarà en marxa la tardor vinent amb la convocatòria d'una convenció. Des del l'entorn d'aquest nou "subjecte polític", a més, no descarten que acabi convertint-se en un nou partit. 

Per això, des d'ERC han volgut rebutjar integrar-se en el moviment, però sí que han volgut desitjar-los sort. "Ho veiem com un procés de recomposició del centre-dreta", ha dit Vilalta, tot afegint que esperen que sigui un "espai fort" perquè assegura que això enfortirà també el moviment independentista i l'objectiu de crear una República.

Vilalta ha descartat també que hi hagi hagut converses en privat per presentar-los la proposta, sinó que ho han conegut públicament. Tot i rebutjar integrar-s'hi, però, han assegurat que una delegació del partit anirà a la presentació del moviment que tindrà lloc aquest dilluns a l'Ateneu de Barcelona a les 19 hores. 

"Un jutge no pot alterar les majories"

A preguntes dels periodistes, Vilalta ha volgut defensar el dret dels diputats presos i exiliats a mantenir l'escó, després de la suspensió ordenada pel jutge Pablo Llarena. Per aquest motiu, la portaveu d'ERC ha defensat que els diputats han de poder mantenir el seu escó i el seu dret a vot i ha rebutjat que un jutge pugui "alterar les majories" formades a través dels "resultats democràtics" de les eleccions del 21-D. 

Per altra banda, la republicana ha volgut rebutjar les imatges del Valle de los Caídos d'aquest cap de setmana, on milers de persones es van manifestar amb simbologia ultra i feixista contra l'exhumació del dictador Francisco Franco. Vilalta ha defensat que cal condemnar aquestes imatges i, per aquest motiu, ha avançat que ERC impulsarà una declaració al Parlament contra el "feixisme encara vigent" a l'estat espanyol, amb el que esperen aglutinar "la resta de formacions que es consideren demòcrates". 

Finalment, també ha aprofitat la cita setmanal amb la premsa, per instar a la Fiscalia General de l'Estat a retirar els càrrecs contra els líders sobiranistes arran de l'1-O després de la decisió de la justícia alemanya de no extradir Puigdemont per rebel·lió. En aquest sentit, Vilalta ha defensat que la Fiscalia té dues opcions, "o actuar de manera objectiva o seguir fent el ridícul", i l'ha instat a deixar de fer el "paper vergonyós" dels últims temps.

"Alemanya ja ha dit que no hi ha violència, ni rebel·lió ni sedició", ha defensat, tot afegint que això demostra que són "presos polítics" perquè "on hi ha justícia no hi ha presos".