Defensar amb vehemència la via del diàleg no vol dir que a Esquerra Republicana no tinguin assumit que el govern de l'Estat tindrà la temptació de resoldre la qüestió catalana a partir del setembre posant sobre la taula millores relacionades amb competències autonòmiques. Davant d'aquesta certesa, els republicans adverteixen el PSOE que "no es pot solucionar el conflicte polític amb més infraestructures i més inversió". 

El mateix dia que la nova ministra de Política Territorial ha emplaçat l'independentisme a "aprendre la lliçó" i complir la llei, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta ha replicat que també esperen "que l'Estat hagi après la lliçó que la repressió no serveix per solucionar res. Només afegeix escalada en el conflicte". Els de Junqueras entenen que "cada cosa té el seu espai". És a dir, que tot el que té a veure amb la gestió del dia a dia ha d'anar a la Comissió Bilateral Estat-Generalitat que s'ha convocat per al proper 2 d'agost, però que a la taula de negociació que s'ha de reunir al setembre, el govern espanyol hi hauria d'anar amb una proposta concreta per a Catalunya, per contraposar-la a la de l'amnistia i l'autodeterminació. 

 

A ERC ja avisen que no creuen que hagin de respondre als indults fent cap pas enrere. "El pas és reprendre la via de la paraula", ha replicat Vilalta. 

El grau de compliment dels pactes

Sobre el nivell de compliment dels acords que el govern de Pedro Sánchez ha adquirit els darrers anys amb ERC, especialment pel que fa al pacte dels pressupostos generals de l'Estat, en els propers dies s'ha de celebrar la comissió de seguiment per valorar en quin grau s'han anat executant els compromisos signats. Aquell acord preveia que la Generalitat rebria, per primera vegada, el mateix que aporta al PIB estatal, un 19%. També altres qüestions encara pendents com el pagament de deute pendent de beques universitàries o el traspàs de l'ingrés mínim vital. 

El cas de Pol Serena i l'acusació del Govern

Pel que fa a Pol Serena, el jove que aquest matí ha hagut de declarar davant la justícia i per a qui la Fiscalia demana 8 anys de presó per la seva participació en la vaga contra la sentència de l'1-O, ERC reconeix que la situació és injusta. Membres del partit, encapçalats per Oriol Junqueras, l'han acompanyat per donar-li suport. La qüestió, però, és que la Generalitat és acusació en el cas, i demana sis mesos de presó per presumptes lesions a un mosso d'esquadra. Vilalta ha admès que cal revisar el model per garantir el dret a protesta, però ha recordat que la llei obliga el govern català a defensar qualsevol treballador públic que hagi patit una agressió. 

A la imatge principal, Marta Vilalta durant la roda de premsa posterior a l'executiva del partit. / M. Puig