La pressió sobre Esquerra Republicana comença a asfixiar. A la gestió de la pandèmia i les pugnes constants amb els socis de Govern s'afegeix ara el revés judicial del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra el decret de desconvocatòria d'eleccions que va signar el vicepresident i candidat d'ERC, Pere Aragonès

La portaveu del partit ha estat la primera de reaccionar, assenyalant directament els socialistes catalans com els responsables de la resolució -provisional- del tribunal. "El PSC apunta, la Moncloa maniobra i la justícia executa", ha denunciat Marta Vilalta. Alhora, s'ha adreçat al ministre de Sanitat i cap de llista del PSC a les eleccions, Salvador Illa. "Felicitats, ja tens el que volies", ha afirmat. I ha acabat amb un advertiment, que és que "a les urnes, quan siguin les eleccions" ERC no deixarà que se'n surti. 

"Un nou 155 encobert"

Tot just fa 24 hores que els de Junqueras denunciaven públicament una campanya orquestrada pels socialistes per tornar a intervenir la Generalitat per la porta del darrere. Instants després del dictamen del TSJC, el líder dels republicans s'hi ha referit sense embuts des de la presó de Lledoners. "Estem davant d'un nou 155 encobert", ha sentenciat. I, en la mateixa línia que Vilalta, ha focalitzat les crítiques contra Salvador Illa, el ministre de Sanitat i candidat del PSC. Li ha demanat que triï si "posar per davant la salut o els càlculs electorals". 

L'actitud dels socialistes catalans contra l'ajornament de les eleccions catalanes, acordat entre el Govern i la majoria de partits amb representació al Parlament —tots excepte el PSC—, ha enervat ERC, que sospita que el govern de Pedro Sánchez està "maniobrant per interferir" en les eleccions catalanes, com va passar amb el 155, pressionant determinats actors del seu entorn per evitar l'ajornament per la via judicial. 

Entre els partits que han impugnat el decret d'ajornament n'hi ha dos que són molt propers al PSC. L'un, la Lliga Democràtica, l'altre, Federalistes d'Esquerres. Segons ERC, "fan la feina bruta al PSC".