Un cop passats els nervis de la nit electoral, Esquerra Republicana ha reunit aquest matí la Permanent Nacional a la seu de Calàbria per valorar els resultats electorals ja amb més calma i amb una perspectiva més àmplia de com han quedat les coses tant a Catalunya com a la resta de l'Estat. En definitiva, els republicans constaten que l'escenari estatal és "dramàtic", mentre que en l'àmbit català es demostra que l'únic canvi possible continua sent la República. Per això, com ja van fer l'endemà del 20-D, els republicans han tornat a allargar la mà als companys d'En Comú Podem perquè se sumin al procés independentista. És més, ERC considera que l’independentisme està "més fort que mai" perquè els republicans han millorat en percentatge de vots i CDC s'ha mantingut. 

"És injust que parlin d'atacs, només els interpel·lem per saber com faran el referèndum", ha lamentat el cap de llista, Gabriel Rufián, preguntat per les declaracions del líder comú Xavier Domènech qui criticava que ERC hagués centrat la seva campanya electoral en atacar els comuns. En roda de premsa, acompanyat pel número 2 d'ERC al Congrés, Joan Tardà, Rufián els ha tornat a convidar. "Seran molt benvinguts", ha clamat el candidat. 

Davant d'aquest escenari, el candidat d'ERC, Gabriel Rufián, constata que el "bipartidisme ha tornat a sortir reforçat" després de les eleccions del 26-J, deixant un escenari "dramàtic" perquè el PP ha guanyat un cop més, millorant resultats respecte al 20-D, el PSOE ha salvat els mobles i Unidos Podemos "no ha pogut". "El sorpasso ha estat a la decència, al votant del PP tant li fa el que faci el ministre Jorge Fernández Díaz", ha criticat.

El republicà insisteix que els resultats demostren que "estem davant de dos països diferents" perquè el PP ha guanyat a Espanya i a Catalunya és pràcticament "residual". Per això, constata que l'única revolució és aconseguir un Estat propi. És més, ha celebrat que ERC hagi tornat a treure els millors resultats en unes generals, 9 escons, malgrat la davallada en la participació.

Pactes

De cara a la formació d'un govern espanyol, els republicans insisteixen que tenen "les portes obertes del seu despatx" per parlar amb tots els partits d'esquerres, mai amb el PP. Ara bé, només demanen una cosa a qui vulgui ser líder: que respecti la sobirania del poble de Catalunya. A més, com sempre han defensat, damunt la taula hi hauria d'haver un referèndum a l'escocesa en el termini d'un any. Tanmateix, els republicans opinen que dels resultats actuals, l'únic que en sortirà serà la gran coalició.