Esquerra Republicana (ERC) ha posat el dit a la nafra d'En Comú Podem (ECP): el Corredor Mediterrani. L'eix ferroviari ha estat el taló d'Aquil·les dels comuns durant aquest inici de campanya, bàsicament, perquè Podemos no el contempla en el seu programa electoral, mentre que els de Pablo Iglesias aposten per desenvolupar l'eix ferroviari del Pirineu aragonès. Ara bé, els comuns catalans sí que ho mencionen en el seu programa amb un simple "volem desencallar en els propers 4 anys el Corredor Ferroviari Mediterrani". 

Ha estat el número dos d'Esquerra al Congrés, Joan Tardà, qui ha apel·lat directament Ada Colau i Xavier Domènech sobre aquesta qüestió. "Que responguin i que diguin com és que s’atreveixen a callar davant d'un programa electoral on es diu que el Corredor no ha de ser mediterrani, sinó que ha de passar pel centre de la península", ha clamat davant el centenar de persones que s'han congregat  en l'acte electoral d'aquesta tarda a l'Hospitalet de Llobregat, bastió precisament dels comuns des del 20-D. 

També la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha atacat ECP per aquesta tema. "És un contrasentit que algú es presenti apostant per Catalunya, mentre defensa un corredor que passa pel centre de l’estat espanyol", ha criticat. És més, Rovira ha erigit ERC com l'únic partit que és "garantia" en la defensa d'aquest eix ferroviari. "El farem d’acord amb Europa i sense demanar permís a ningú", ha assegurat. Per això, opina que l'única opció per aconseguir-ho és la República catalana. 

Els republicans segueixen amb la seva estratègia d'intentar frenar la força dels podemistes a Catalunya. Per això, Esquerra Republicana ha visitat avui l'Hospitalet de Llobregat, un dels bastions històrics del PSC, però que ara mateix està en mans d'En Comú Podem. ERC ha viscut en els darrers anys un important creixement en el cinturó barceloní, però, precisament els republicans van ser cinquena força en aquest municipi en les eleccions generals del 20-D amb 9.000 vots, lluny del gairebé 37.000 que van obtenir els comuns.

Per intentar contrarrestar l'assalt dels de Xavier Domènech, els republicans han aterrat al municipi amb l'artilleria pesant, entre ells l'històric Joan Tardà i la republicana Marta Rovira, i sobre tot amb un clar missatge social. Un canvi de paradigma que, segons el seu parer, només arribarà de la mà d'un estat propi.

En aquest sentit, Tardà ha advertit que l'estat del benestar està en escac i mat. "Mai havíem tingut les costures de l’estat del benestar tan a petar com ara", ha lamentat. I com ja és habitual, ha avisat del risc que hi ha de que per primera vegada les generacions futures visquin pitjor que els seus pares i avis.

De fet, la secció local d'ERC ha aprofitat l'acte electoral per repartir entre el centenar d'assistents el seu butlletí municipal d'actualitat que resa amb el titular La República dels drets socials, un exemple més del missatge que han volgut transmetre els republicans avui a l'Hospitalet. 

En la revista, el republicà Rodolfo Garrido sosté que el referèdum acordat és una proposta "buida de contingut".

A més d'Hospitalet, la caravana dels republicans actuarà en els propers dies en altres punts com Mataró, Sabadell, Granollers o Mollet. Tanmateix, en una entrevista a El Nacional, el propi Joan Tardà reconeixia que el partit aspirava a emular el paper dels comuns i aconseguir ser també el substitut dels socialistes catalans.

Missatge a Domènech

Aquest matí, Esquerra Republicana ja posava en marxa la seva particular croada electoral per posar en evidencia que el 'canvi' que ofereix En Comú Podem és "impossible", i en particular, el seu referèndum per Catalunya. Avui mateix, des d'Olesa de Montserrat, el cap de llista d'ERC, Gabriel Rufián, ha replicat Xavier Domènech, aprofitant el lema electoral del PSOE Un Sí por el cambio, que "si el canvi suposa pactar amb el PSOE o un ministeri de la plurinacionalitat, no ens interessa".

Aquestes paraules arriben després que el líder dels comuns es referís als republicans com el partit del 'no' per negar els canvis que suposen les confluències, amb Galícia, el País Valencià i les Illes Balears. "Qui vulgui un ministeri de Pedro Sánchez que voti Podem, qui vulgui república que voti ERC", ha exposat.