ERC no pensa donar-se per vençuda, malgrat el revés del Tribunal Suprem sobre Oriol Junqueras, i encara veu "escletxes" perquè el líder republicà pugui ser dilluns al ple de l'Eurocambra d'Estrasburg. Així ho ha assegurat el coordinador nacional del partit, Pere Aragonès, que ha avisat que esgotaran "totes les vies viables i transitables" per aconseguir combatre el "brexit judicial" que consideren que ha fet el Tribunal Suprem al desobeir la sentència del TJUE sobre la immunitat d'Oriol Junqueras i denegar-li la condició d'eurodiputat i la immunitat.

Sense voler rebel·lar l'estratègia judicial, que ha assegurat que s'anirà coneixent els propers dies, el líder extramurs dels republicans ha demanat explícitament "protecció" al Parlament Europeu perquè es mantingui la "immunitat" de Junqueras i es respecti el "prestigi del TJUE". Els republicans volen que l'Eurocambra continuï reconeixent Junqueras com a eurodiputat, ja que consideren que el que ha fet l'alt tribunal espanyol és "separar-se i desobeir" la pròpia Unió Europea. El que ha qualificat d'"autarquia judicial" per part d'una "cúpula" i uns "poders fàctics" que ha assegurat que estan "capturats per la dreta concervdora, l'estremadreta i els euroescèptics".

Aragonès, a més, també ha assegurat que demanaran que es verifiquin les "credencials" de Junqueras com a eurodiputat. A l'últim ple d'aquest mes s'ha de votar un informe jurídic sobre si hi ha hagut irregularitats en assumir les actes d'eurodiputats, un filó on fonts republicanes veuen possibilitats perquè Estrasburg esmeni la plana a la justícia espanyola. En paral·lel, els republicans també presentaran un recurs de súplica al mateix Tribunal Suprem espanyol i, si cal, ha avisat el líder republicà, en una roda de premsa flanquejat per l'ala major del partit, s'arribarà a les "últimes instàncies" europees.

Crítiques a Budó

Però més enllà de l'estratègia jurídica, Aragonès també ha aprofitat per llançar un dard polític contra els seus socis de Govern, després que aquest dimecres la portaveu de l'executiu, Meritxell Budó, assegurés que activaran tots els mecanismes perquè Junqueras pugui anar a Estrasburg. El també vicepresident del Govern ha avisat que només pensen "transitar" pels camins "viables" per aconseguir que el líder del seu partit pugui sortir de la presó i no per aquells que "porten al fracàs". En aquest sentit, ha defensat que "obrir les presons" només serviria perquè "al cap d'uns minuts les tornessin a tancar si no el Suprem, els Mossos que estan a la porta". 

Finalment, sobre les implicacions que pot tenir el cop de porta del Suprem al pacte amb el PSOE, Aragonès ha tornat a defensar la "mesa de negociació" perquè, ha assegurat, cal "obrir la via política per resoldre el conflicte" i evitar que tot quedi en mans de "tribunals i fiscals retrogrades" i dels "poders fàctics de l'Estat". "És més urgent que mai la via política i mesa de negociació", ha afegit en aquest sentit.