Després de setmanes sense acabar de concretar quina era la resposta consensuada que ERC volia per fer front a la imminent inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, aquest dilluns la seva secretària adjunta, Marta Vilalta, ho ha anunciat en la roda de premsa posterior a l'executiva del partit.

"Hi haurà eleccions segur quan el Tribunal Suprem faci efectiva la inhabilitació", ha justificat Vilalta apuntant que el "dilema no és si eleccions sí, o eleccions no". "La qüestió és en quines condicions hi arribem el Govern i l'independentisme en general", ha assegurat.

"Si hi ha inhabilitació, estarem abocats a les eleccions", ha comentat plantejant dos possibles escenaris: convocar eleccions abans de la inhabilitació o "no fer res". "ERC proposa respondre amb unes eleccions abans que inhabilitin Torra per donar veu i vot a la ciutadania. Siguem nosaltres proactius, controlem els tempos i evitem al màxim la provisionalitat", ha reivindicat.

Eleccions: a dos o quatre mesos

"L'altre escenari és no fer res i que sigui l'Estat qui marqui els tempos i tinguem eleccions a quatre mesos vista", en referència a l'aplicació de la llei de Presidència que allargaria els comicis dos mesos més que si Torra les convoqués abans de ser inhabilitat. "Estem disposats a debatre, matisar i consensuar aquesta decisió", ha afegit.

Preguntada per la negativa clara de Torra a convocar eleccions, Vilalta ha insistit en què "fins a l'últim minut tenim temps per acordar que sigui el president qui convoqui eleccions". "No vam votar a favor de les propostes d'eleccions dels partits de l'oposició perquè tenien la intenció de desgastar el Govern", ha explicat.

marta vilalta erc - marc puig

La secretària adjunta d'ERC, Marta Vilalta, arriba a la sala de premsa del partit | Marc Puig

Més enllà de l'argument que explica que les eleccions són 'inevitables', la dirigent republicana ha assegurat que des de la formació creuen que es necessita "una resposta de país que pensi en les necessitats de la gent". "La resposta ha de ser antirepressiva i política", ha dit i ha mostrat la seva satisfacció per coincidir amb la CUP en voler acordar la data electoral. "No volem un altre episodi de divisió i discrepàncies. Un no acord és el que vol l'Estat i l'unionisme", ha insistit. 

La reforma de la sedició

Pel que fa a la reforma del delicte de sedició, projecte estrella dels comuns per resoldre la situació dels presos polítics, Vilalta ha rebutjat que sigui suficient. "La reforma pot ser imprescindible per a la democratització de l'Estat, però no és una proposta que serveixi per resoldre la causa general contra l'independentisme", ha insistit.

Responent a la líder de Catalunya En Comú Podem, Jéssica Albiach, que ha dit que l'opció que acceptarà La Moncloa és aquesta reforma, Vilalta ha respost amb ironia: "A vegades parlen com si no formessin part del govern espanyol". "És qüestió de voluntat política", ha dit en referència a l'amnistia.