Per a Esquerra, la “disjuntiva” del 21-D és molt clara: “O guanyem o ens arrasaran”. En aquests termes s’ha pronunciat Sergi Sabrià, portaveu dels republicans, després de la reunió de la permanent nacional del partit d’aquest dilluns. Ha fet una crida a sumar esforços tots aquells que estan en contra del 155, estenent la mà als comuns. Les urnes del 21 de desembre, ha avisat, “decidiran qui mana a Catalunya: l’Estat o els catalans”.

“Si no guanyem aquestes eleccions, ho arrasaran tot, arrasaran Catalunya”, ha advertit Sergi Sabrià, que ha afegit: “Si perdem, el món entendrà que renunciem, que ja ens està bé la repressió de Madrid. El Govern de l’Estat tindrà barra lliure per aquesta repressió llarga i ferotge”. En aquest sentit, ha denunciat que volen “destruir tot allò que som i que hem creat”, com ara el sistema educatiu català, els Mossos d’Esquadra o TV3.

És per tot això que els republicans demanen a Catalunya en Comú “molta més claredat”, que “surti de l’ambigüitat” i es posi “al cantó dels qui van posar les urnes”. Fins ara, segons Sabrià, han "intentat col·locar-se en un espai inexistent". Si ho fan, ha assegurat, podran treballar de forma conjunta. “La nostra voluntat és sumar tots aquells que estan en contra del 155, de la destrucció de les institucions, i amb ells aconseguir acords de Govern i parlamentaris”, ha sostingut. “Cal que els comuns decideixin d’una vegada de quina banda estan”.

Sobre les negociacions amb Junts per Catalunya i la CUP per acordar punts programàtics en comú, Sabrià s’ha limitat a explicar que s’han celebrat noves reunions i que estan “esperançats” perquè s’acabi arribant a un acord definitiu en les properes hores o dies.

El portaveu nacional d’ERC ha estat preguntat per les paraules del president Carles Puigdemont en una entrevista a El Nacional, on no renuncia a la unilateralitat durant la propera legislatura. “A la unilateralitat ens hi ha abocat de manera repetida l’Estat”, ha contestat. “Nosaltres sempre hem buscat propostes acordades”, ha defensat.

Sabrià també s’ha referit a un hipotètic referèndum sobre la permanència de Catalunya a la Unió Europea. “No tenim por a les urnes, però no creiem que faci falta un referèndum sobre això”, ha afirmat. “Som eurocrítics, no euroescèptics. Per molt que tingui molt a canviar i millorar, no dubtem sobre la nostra permanència a la Unió Europea”.

Preguntat sobre els informes encarregats a l’exsenador i exjutge Santi Vidal, el portaveu republicà ho ha situat en la normalitat de la feina de la fundació Josep Irla, vinculada a ERC. Ha desmentit que la fundació es comprometés a fer-li pagaments mensuals.