Arriba l'última setmana de l'any i amb ella els balanços. L'últim, el darrer Baròmetre de Barcelona presentat aquest dilluns i que apunta que Barcelona en Comú guanyaria les eleccions a la ciutat i que ERC esdevindria segona força, tot i que l'alcaldessa, Ada Colau, ha suspès amb un 4,2, la pitjor nota que ha obtingut des que és alcaldessa de la ciutat. Després d'anunciar-se aquestes dades, la portaveu adjunta d'ERC a l'Ajuntament, Elisenda Alamany, ha donat per perdut el mandat, i ha subratllat com el seu líder, Ernest Maragall, ha estat l'únic que aprova, amb un 5,2.

“Es confirma un mandat perdut, un mandat on no se n'han sortit. Creiem que ens n'hauríem sortit i ens en sortirem millor si ERC lidera el futur d’aquesta ciutat. ERC continuarem treballant cada dia, des de tots els barris i districtes, a casa gran, per fer-ho possible el 2023”, ha apuntat Alamany en un vídeo difós a la premsa, en el qual ha destacat que existeix una visió pessimista dels ciutadans respecte de la ciutat i ha alertat que és molt preocupant que l'alcaldessa tregui una puntuació tan baixa.

També ha destacat que és la pitjor valoració en 30 anys, perquè els ciutadans que valoren la gestió com a "dolenta" o "molt dolenta" augmenten en 10 punts, i també ha empitjorat respecte mig any enrere: “El 63,8% de la ciutadania creu que en el darrer any la situació de la ciutat ha empitjorat. Això és més que fa sis mesos. Els principals problemes de la ciutat són la inseguretat (amb gairebé el 21%), i la neteja, que bat rècords (quasi el 12%). No són problemes nous, però es demostra que en no solucionar-se, s'enquisten”.

Amb tot, ha considerat que l'agenda del govern no està connectada amb la de les preocupacions de la gent, fet que es demostra amb el malestar de la gent amb l'actual govern: "Un malestar, que es tradueix en valoracions negatives i pessimisme, que no s'explica tant per la situació econòmica, sinó per la desconnexió del govern i la falta d'un projecte de futur per la ciutat".

Més enllà d'aquestes crítiques el que mostra el Baròmetre és que BComú escala posicions electorals i recuperaria la primera posició que ERC els va arrabassar a les passades eleccions. En tercera posició se situaria el PSC, actualment al govern municipal, amb el 7,4%, seguit de JxCat, amb el 3,6%. El PP aconseguiria l'1,8% dels vots i Cs obtindria l'1%, per sota de la CUP, que actualment no té representació, però el baròmetre li atorga el 2,6% dels sufragis. Vox recull l'1,2% de la intenció de vot i Barcelona pel Canvi, la plataforma que va encapçalar l'exprimer ministre francès Manuel Valls, es queda amb el 0,1%.

 

A la imatge destacada, la portaveu d'ERC Elisenda Alamany / Sergi Alcàzar