Barcelona en Comú (BComú) guanyaria les eleccions a la ciutat de Barcelona amb el 14,8% d'intenció de vot i ERC esdevindria segona força a l'Ajuntament amb el 10,2% de sufragis. Així ho recull el darrer Baròmetre de Barcelona, presentat aquest dilluns, que també recull les notes que la ciutadania posa als líders municipals. L'únic que aprova és el dirigent d'ERC al consistori, Ernest Maragall, amb un 5,2. L'alcaldessa, Ada Colau, suspèn amb un 4,2, la pitjor nota que ha obtingut des que és batllessa de la ciutat. El regidor de Pressupostos i Presidència, Jordi Martí, que ha presentat els resultats del baròmetre, n'ha destacat que "per primera vegada es trenca l'empat tècnic" entre els Comuns i els republicans, que s'ha anat repetint en enquestes.

 

Els Comuns es recuperen

BComú escala posicions electorals i recuperaria, segons el baròmetre, la primera posició que ERC els va arrabassar a les passades eleccions. En tercera posició se situaria el PSC, actualment al govern municipal, amb el 7,4%, seguit de JxCat, amb el 3,6%. El PP aconseguiria l'1,8% dels vots i Cs obtindria l'1%, per sota de la CUP, que actualment no té representació, però el baròmetre li atorga el 2,6% dels sufragis. Vox recull l'1,2% de la intenció de vot i Barcelona pel Canvi, la plataforma que va encapçalar l'exprimer ministre francès Manuel Valls, es queda amb el 0,1%.

Els problemes de la ciutat

La inseguretat es manté com el principal problema de la ciutat amb el 21% de les respostes. La neteja, amb el 12% de les respostes, se situa en segon lloc dels problemes ciutadans, seguit de l’accés a l’habitatge, amb el 6,5% de les respostes. En canvi, disminueixen les referències a la gestió municipal com a dificultat, quan fa sis mesos era el segon problema de la ciutat. També descendeixen les respostes referides a l’atur, als problemes econòmics i a la covid-19, tal com ja apuntava l’Enquesta de Serveis Municipals.

Confiança en el futur

El baròmetre mostra un cert optimisme en el futur de la ciutat. Un 59% dels entrevistats creu que la ciutat millorarà i un 29%, que empitjorarà, xifres molt similars a les de Catalunya i una mica millors que les d’Espanya.

El baròmetre és l’enquesta periòdica que cada sis mesos fa una entrevista a 800 barcelonines i barcelonins amb dret a vot a les eleccions municipals i està inclosa al Pla d’Estudis Sociològics (PES) 2020-2023. El treball de camp es va fer entre el 22 de novembre i l’1 de desembre, quan tot just es començaven a incrementar de nou els casos de covid i es parlava de la incipient arribada de la nova variant òmicron.

La valoració sobre l’estat de la ciutat per part de la ciutadania segueix marcada pels efectes negatius de la crisi de la covid. Un 64% de les persones  entrevistades consideren que Barcelona ha empitjorat el darrer any, però la ciutadania també té bones expectatives de futur. 

 

Foto principal: Imatge de recurs de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau / ACN