El diputat i portaveu adjunt d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, opina que obrir ara el debat de la llista única amb DiL, quan encara no s'han convocat unes noves eleccions, posa una "pressió innecessària" al procés "que no ens fa bé, ens fa mal".

"Estem en un moment tan dolç del procés i amb un govern decidit a culminar el camí cap a la República", ha afirmat el republicà, que plantejar-se ara si ERC i CDC han de reeditar la fórmula JxSí a Madrid "ens posa en un marc mental espanyol". El que "voldrien les forces que estan ara en l'embolic, és que nosaltres també estiguéssim en un embolic", ha afirmat.

De fet, Rufián ha repetit en la roda de premsa, posterior a la Permanent Nacional, el mateix missatge que han llançat diferents dirigents del partit durant setmanes: "Tenim una unitat d'acció total amb DiL". En aquest sentit, els republicans argumenten que ja treballen conjuntament al Congrés amb la formació que lidera Francesc Homs en tot allò que fa referència al procés independentista. 

El republicà insisteix per activa i per passiva que encara no toca aquest debat, ja que opina que encara hi haurà un gran acord entre PP-PSOE-C's. "Estem en la setmana decisiva per la trucada de Merkel, Obama, Lagarde", ha advertit. Segons el republicà, la pressió internacional i els poders econòmics pressionaran per tal que els partits espanyols prenguin el "camí correcte de l’Ibex 35 i la gran coalició".