Esquerra Republicana no té encara clar com és possible encaixar totes les peces per tancar un “acord global” amb JuntsxCat, que comporti un reconeixement al Govern legítim i una presidència "efectiva", que acabi amb l'article 155. Tot i això, els republicans descarten proposar altres opcions a la presidència de la Generalitat, com Marta Rovira. "Tots sabeu que només tenim un candidat. El nostre candidat és Puigdemont i no valorem altres opcions", ha assegurat el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, en una roda de premsa aquest dilluns. 

Sabrià ha fet aquestes declaracions després d'una certa polèmica arran d'una entrevista concedida pel president d'ERC, Oriol Junqueras, a Tele5, contestada per carta des de la presó. Després de l'entrevista, s'havia interpretat que ERC pensava en Marta Rovira, com a possible candidata per impedir que Rajoy veti la investidura de Puigdemont. Sabrià ha assegurat que quan Junqueras assegurava que Rovira "és un gegant, una persona en qui tots confiem" no es referia com a candidata a la presidència.

"No els estan preguntant per res que tingui a veure amb el Govern i la resposta és simplement que Marta Rovira és un gegant; algú ha inferit o ha canviat la pregunta i afegit la resposta ", ha assegurat Sabrià.

Per altra banda, el portaveu dels republicans, Sergi Sabrià, ha reconegut aquest dilluns que “alguna dificultat té” combinar la necessitat de confeccionar “un Govern efectiu”, una fórmula per “reconèixer la legitimitat de Carles Puigdemont”, pactar la composició de l’executiu i establir un “pla de legislatura” que doti de contingut el mandat.

“En una situació normal, un guanya, es fa la investidura i s’elegeix el president. És obvi que aquesta no és la situació d’avui. La cosa té més dificultats, i fa que busquem fórmules diferents a les que tindríem sobre la taula en una situació normal. I si a més no tenim prou amb la investidura, s’ha d’incloure pla de Govern efectiu i el pla de legislatura”, ha sentenciat el portaveu.

I és que per a ERC, el més important és “aconseguir un acord global”, i això fa que encara a hores d’ara vegi complicacions en encaixar totes les peces. “Tenir un president i no tenir un pla de Govern en cap cas ens funciona. Tampoc no tenir un acord de Govern però sí un acord per la legitimitat. El que convé és un pacte global. Els posicionaments parcials els respectem, però no sumen res”, ha sentenciat Sergi Sabrià en la roda de premsa posterior a la reunió de la direcció del partit. 

Amb tot, el republicà insisteix que la seva formació “no renunciarà a cap de les peces”. És per això que avala el que Junqueras ha dit a Telecinco, on ha considerat que l’Estat mai acceptarà una presidència “efectiva” de Carles Puigdemont i que això és “un problema”. “No ens trobem en una situació normal. Té tota la lògica la resposta que dona Junqueras, i per això treballem per poder encaixar un acord global”, ha dit Sabrià.

Per últim, preguntat per si ERC donarà suport des de la Mesa del Parlament a la tramitació de la reforma de la llei de Presidència presentada per JuntsxCat en solitari i per si els republicans estan o no d’acord amb el seu contingut, el portaveu ha preferit evitar posicionar-se i no ha garantit prendre partit en cap sentit. “La llei i el que passi amb ella hauria d’estar dins d’aquest acord global. Si busquem un debat d’investidura efectiu i un reconeixement de la legitimitat de Puigdemont, inclourem el que sigui dins l’acord global”, s’ha limitat a dir Sabrià.