"Estem davant un nou 20-S". Així ha qualificat la portaveu i nova secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, les noves detencions d'independentistes per part de la Guàrdia Civil. Vilalta, que ha comparegut davant des mitjans després de l'executiva del partit, ha qualificat els fets de "nova onada de repressió" feta per "associar l'independentisme i el terrorisme". La dirigent republicana ha mostrat la seva "màxima preocupació" per aquesta nova operació policial que, ha defensat, "vol criminalitzar" un moviment que sempre ha sigut "pacífic", "legítim" i "democràtic". 

Amb tot, Vilalta ha considerat que es tracta d'una "operació d'Estat" que vol crear un nou "fals relat", un fet que considera "molt perillós". Tot i això, ha tornat apostar pel diàleg i ha lamentat que els socialistes hagin estat incapaços de trobar "cap solució política" i que només sàpiguen parlar de "por i d'amenaça". Per tot això, ERC, juntament amb JxCat, ja ha demanat al ministre de l'Interior, Fernando Grande Marlaska que comparegui al Congrés per explicar l'operació.

Per altra banda, preguntada per la resposta a la sentència, Vilalta ha defensat que estan preparant una "resposta multinivell" i que s'estan intensificant les reunions amb partits i entitats per articular una resposta, tot i que no ha volgut avançar quines propostes estan sobre la taula per evitar entorpir amb la negociació. 

Finalment, també ha valorat el fet que el TSJC hagi donat 48 hores al president Quim Torra per treure el llaç groc del Palau de la Generalitat, i ha defensat que ERC estarà sempre "al costat del president, de la llibertat d'expressió i reclamant la llibertat dels presos i preses polítiques".