L'independentisme a Madrid exigeix explicacions pel nou operatiu de la Guàrdia Civil contra els CDR. Els grups d'ERC JxCat han registrat aquest mateix dilluns al matí una petició conjunta perquè el ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, comparegui al Congrés dels Diputats per explicar aquesta nova operació policial, segons han confirmat fonts de les dues formacions. 

La petició conjunta, registrada pels grups independentistes al Congrés aquest dilluns al matí, reclama la compareixença de Marlaska davant la Comissió d’Interior “per a informar sobre les detencions produïdes en diversos municipis de Catalunya de persones independentistes acusades de terrorisme”.

 

La Guàrdia Civil ha detingut aquest dilluns nou independentistes acusats de planejar presumptament accions violentes. L'operació dels Serveis d'Informació de la Guàrdia Civil l'ordena el jutjat central número 6 de l'Audiència Nacional i acaba, per ara, amb nou detinguts que seran traslladats a Madrid durant les properes hores. Fonts de l'Audiència Nacional indiquen que els detinguts estan acusats de terrorisme i rebel·lió.

El portaveu d'ERC en el Congrés, Gabriel Rufián, ha criticat aquest dilluns l'operatiu en marxa contra grups independentistes: "Vius en un país en el qual es deté gent de matinada per buscar proves en contra seu. Ho comento perquè en democràcia és just a l'inrevés". En termes semblants s'ha expressat la portaveu de JxCat, Laura Borràs, que ha denunciat una "operació opaca i criminalitzadora contra l’independentisme".