El veto de l’independentisme a Miquel Iceta com a president del Senat no ha de condicionar forçosament el que vindrà després. Almenys així és com ho veuen des d’Esquerra Republicana en aquests moments. Fonts del partit ho veuen simplement com una jugada electoral de l’equip de Pedro Sánchez i deslliguen el que ha passat al ple del Parlament de les converses i negociacions que ha d’haver-hi encara sobre la nova Mesa del Congrés dels Diputats i de la investidura del dirigent socialista. “No condiciona res; partit a partit”, ha resumit després Gabriel Rufián en públic.

Des de Calàbria veuen el moviment per intentar situar el primer secretari del PSC com a president del Senat com una “jugada” d’Iván Redondo, cap de gabinet de Pedro Sánchez, en plena campanya electoral. L’estratègia, segons diuen, hauria passat per no parlar amb ERC sobre la candidatura d’Iceta “per dir que no negocia amb independentistes”.

“Iceta és un paio molt llest”, ha assegurat Gabriel Rufián després de recollir l’acta de diputat al Congrés. I ha subratllat: “M’estranya que durant l’última setmana hagi estat fent i dient tot el que no havia de fer i dir per ser el president del Senat. Tinc la percepció que el PSOE no volia que fos president del Senat".

En un altre ordre de coses, fonts dels republicans ja descarten que els diputats d’EH Bildu entrin a formar part del seu grup parlamentari al Congrés dels Diputats, tot i que sí que estan disposats a cedir algun diputat perquè puguin formar grup propi. Malgrat tot, són pessimistes i vaticinen que els quatre parlamentaris de l’esquerra abertzale acabaran al grup mixt per manca de voluntat política de la resta de grups de la cambra.

Sobre la sessió constitutiva de les Corts espanyoles dimarts que ve, des d’ERC asseguren que el seu objectiu és el de fer seure Oriol Junqueras en un escó visible.