El mateix matí que el CIS vaticina un sorpasso del PSC a ERC a les properes eleccions catalanes i el mateix matí que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya decideix si accepta l'ajornament electoral proposat pel Govern, el TSJC ha condemnat el conseller encarregat d'organitzar els comicis. Una coincidència que per ERC, el partit al qual pertany Bernat Solé, no té res de casual. 

Un cop s'ha fet pública la sentència, els republicans han reunit la cúpula, amb Aragonès i Solé al capdavant, per analitzar la situació. Acabada la trobada, Marta Vilalta ha posat veu a la posició oficial del partit. "La repressió no s'atura, però tampoc ens atura", ha advertit la portaveu, que s'ha adreçat a Pedro Sánchez per exigir-li "una resposta política ja". Una resposta que, segons ha afirmat, només pot tenir forma d'amnistia.

 

"Si persistim, acabarem guanyant". És el crit a l'esperança que ha llançat Vilalta, que ha denunciat que la decisió judicial "interfereix i condiciona l'organització de les eleccions". I és que precisament de la conselleria de Solé penja l'àrea de processos electorals.

Conseqüències immediates de la sentència

En espera de la compareixença del protagonista, ERC ha confirmat, com ja ha avançat ElNacional.cat aquest matí, que el conseller seguirà exercint el seu càrrec al capdavant de la conselleria d'Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència. I és que la sentència no és ferma fins que el Tribunal Suprem no es pronunciï sobre el recurs que presentarà la defensa de Solé. 

En canvi, la condemna sí que tindria efectes en la candidatura d'ERC per a les eleccions, sigui quan sigui que s'acabin celebrant. Vilalta ha explicat que la pena afecta la seva condició d'elegible i, per tant, això altera la llista d'ERC. Bernat Solé era el número dos per Lleida, just per darrere de Vilalta. 

El primer alcalde condemnat per l'1-O

Bernat Solé és el segon alcalde que s'ha jutjat per l'1-O, però és el primer a qui la justícia ha acabat condemnant pel seu paper durant el referèndum. 

El 17 de novembre de 2020 la batllessa de Roses, Montse Mindan, va convertir-se en la primera alcaldessa a seure al banc dels acusats per l'1-O. El fiscal va demanar fins a 712 investigacions, de les quals se'n van acabar obrint un centenar. Actualment queden 15 causes pendents.