Esquerra Republicana de Catalunya ha reclamat aquest divendres la compareixença de la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, a la comissió de Justícia del Congrés dels Diputats. Els republicans volen que ho faci per donar explicacions de l'actuació del ministeri públic amb els presos polítics. 

En concret, la formació reclama que argumenti "les iniciatives preses per la fiscalia en la causa especial 3/20907/2017 en relació amb els drets dels presos polítics catalans". Una de les iniciatives més recents de la Fiscalia ha estat oposar-se a la semillibertat dels presos a través de l'aplicació de l'article 100.2 del règim penitenciari i demanar al Tribunal Suprem que ho revisi perquè ho veu "un tercer grau encobert".  

En un informe, el ministeri sosté que el permís per sortir a treballar atorgat als líders independentistes "s'assembla a la concessió d'un tercer grau encobert, ja que els efectes derivats de l'aplicació d'aquest precepte no són diferents dels que comporta l'aplicació del tercer grau".

A més, afegeix que a tots els líders independentistes, "sense excepció", se'ls han anat aplicant mesures per sortir de la presó sense "haver fet efectiu el compliment de la part necessària de les penes imposades". En molts dels casos, argumenten, "ni tan sols se n'ha complert la quarta part".

ERC recorda que en l’escrit dirigit al Suprem, els fiscals que van acusar de rebel·lió els líders independentistes inclús recomanaven al Suprem aplicar programes de reinserció per “inculcar el respecte a la Constitució” als presos i preses polítics.

A més, critiquen que fonts de la Fiscalia ja hagin anunciat que recorreran el tercer grau atorgat la setmana passada als líders independentistes per les Juntes de Tractament. Per tot això, la diputada republicana Carolina Telechea ha registrat la petició de compareixença perquè la màxima representació d'aquest òrgan, la Fiscal General de l’Estat, doni explicacions al Congrés.