En la commemoració del desè aniversari de la sentència contra l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, el vicepresident de la Generalitat i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, ha considerat que el veredicte del Tribunal Constitucional (TC) va donar la raó a l'independentisme. "Allà ens van donar la raó a aquells que sempre hem defensat la independència com a única sortida pel nostre país", ha afirmat Aragonès a través d'un tuit.

“Avui tenim més raó i raons que mai”, ha afegit Aragonés, per assenyalar que el sentiment independentista ha crescut en aquesta dècada.

Junqueras: “L’únic camí és la república catalana”

Per la seva banda, el president d’ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat, també via twitter, que fa deu anys que “el TC retallava l’Estatut i vulnerava els drets de la ciutadania de Catalunya”.

“Fa 10 anys l’Estat ens va ensenyar, una vegada més, que l’únic camí per fer un país millor és la República Catalana”, ha afegit Junqueras.

Inici del procés sobiranista

El 28 de juny de 2010 el Tribunal Constitucional va declarar inconstitucionals alguns articles de l'Estatut i va proclamar que les referències de l'Preàmbul a 'Catalunya com a nació' i 'la realitat nacional de Catalunya' no tenien eficàcia jurídica, després d'un recurs de l'PP.

Aquella sentència va marcar la fita d’inici del procés independentista, que va tenir la seva primera explosió al carrer pocs dies després, el 10 de juliol, amb una gran manifestació pels carrers de Barcelona en senyal de repulsa al veredicte del Tribunal Constitucional.