La mesa del Congrés no va autoritzar la compareixença del ara diputat del Partit Popular, José Manuel García- Margallo, per retre comptes sobre els presumptes "favors" que Espanya deu per haver aconseguit el rebuig públic de determinats països al procés sobiranista català, com demanaven ERC i PDeCAT. El motiu és que un exministre no pot estar sotmès al control, segons el reglament. Així i tot, la senadora republicana Laura Castel ha demanat sobre aquestes qüestions al present ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, a la comissió Mixta sobre la Unió Europea, a la qual ha assistit per parlar del Brèxit. 

Castelfort ha demanat sobre si eren certs els viatges de Margallo als Països Bàltics, o sobre si Dastis està al corrent de les "reunions setmanals per frenar l'independentisme". Allò que la senadora sí que ha volgut deixar clar és que l'exemple britànic il·lustra que quan un país deixa la UE "no vaga per l'espai sideral", com va dir Margallo sobre la hipotètica independència de Catalunya. També ha preguntat si l'executiu central pensava "retenir" un Estat que volia sortir de la UE.

Dastis ha assegurat que "Catalunya, el País Basc, Escòcia...", entre d'altres nacionalitats, "no es podrien quedar dins la UE perquè no formen part del llistat de països membres", segons ha indicat. La comissió està en curs i el ministre podria acceptar o rebutjar la pregunta.