La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha demanat aquest dijous asseure en una taula a totes les formacions partidàries del referèndum, entre les quals ha citat al PDeCAT, ERC, la CUP i els comuns, per abordar el referèndum amb "absoluta coordinació".

Ho ha dit en una intervenció en la Nit Irla celebrada a l'Ateneu Barcelonès, un acte en el qual la fundació afí a ERC Josep Irla lliura guardons a persones i entitats que destaquen pel seu compromís amb la llengua i la cultura catalanes, i també amb l'acció social.

Rovira, que també és portaveu de JxSí al Parlament, ha recollit així la proposta de la CUP, que aquest dimecres en una conferència política va exigir als partits proreferéndum crear un òrgan de coordinació en el qual també estigui el Govern per abordar les garanties que ha de tenir aquesta votació.

D'aquesta manera, la republicana ha garantit als anticapitalistes, sense citar-los explícitament, que ERC avala aquest òrgan: "És moment d'asseure's en una taula i compartir tots els escenaris, posar-nos d'acord en quins són les garanties que faran efectiu el referèndum".

Referèndum com a única sortida

Rovira ha dit que el referèndum és l'única sortida a la situació política que hi ha plantejada en aquests moments a Catalunya, per la qual cosa ha emplaçat a "tots els demòcrates" a coordinar-se perquè aquesta votació sigui possible.

"Davant la majoria unionista que formen PP, Cs i PSOE, volem una majoria de demòcrates que sabem que hem de fer el referèndum", ha resolt Rovira, que ha avisat que els tres primers partits posaran totes les dificultats possibles a la celebració d'aquesta consulta.

Sense entrar en massa detalls de com hauria d'abordar-se aquesta coordinació, ha afirmat que el PDeCAT, ERC, la CUP i els 'comuns' han de debatre "les garanties" i forjar la confiança perquè aquest referèndum sigui un èxit i, per tant, el seu resultat vinculant.

"Estem obstinats a fer possible el referèndum. Ho farem. Votarem. La democràcia no la pot frenar ningú", ha resolt la republicana, que ha assenyalat que els contraris a aquesta votació acudiran sistemàticament als tribunals perquè no se celebri.