Quan ERC va triar arrencar els contactes per formar govern amb la CUP no va ser una decisió aleatòria, sinó que responia a l'estratègia de pressionar Junts de retruc a través de les concrecions amb els anticapitalistes. Ja de bon matí, un dels integrants de la delegació negociadora dels republicans, Sergi Sabrià, anunciava que les converses van millor amb els cupaires que no pas amb els de Puigdemont, amb qui els està costant més. Instants després els republicans tornaven a reunir-se amb tots dos partits per separat. En el cas de la CUP, ERC qualifica el contacte de "pas endavant". De moment, però, no n'ha transcendit cap acord concret, però sí les línies mestres de per on s'encaminen. 

La trobada ha servit per passar a una nova pantalla, després que els primers contactes s'hagin centrat en el debat sobre el model seguretat i d'ordre públic de Catalunya. Aquest dilluns, tots dos partits han obert noves carpetes, en les quals han trobat més coincidències, especialment, en les polítiques d'esquerres. Sobre la taula, avui, la resposta a la sortida de la crisi derivada de la pandèmia. Específicament, han parlat de polítiques d'habitatge, de salut i de com reforçar els serveis públics. La CUP, per exemple, exigeix que la sanitat sigui 100% pública i es reverteixin totes les privatitzacions pendents. 

En paral·lel, s'ha obert un altre front pendent, que té a veure amb quins han de ser els propers passos que caldrà fer en aquesta legislatura en el camí cap a la independència. En aquest cas comparteixen l'opinió que cal tornar a fer un referèndum. 

A la sortida, les dues formacions han coincidit que s'està avançant, però sens dubte, ERC hi ha posat molt més optimisme, amb frases com "pas endavant en les negociacions" i "avenços notables"

La CUP, més prudent, mira Junts i comuns

Els anticapitalistes han preferit ser més prudents, advertint que encara no es poden "concretar acords" i deixant clar que "tots els escenaris estan oberts". La CUP ha prostrat la mirada en els altres dos actors implicats en les negociacions per fer govern. "Estem treballant per veure fins a quin punt hi ha compromís, no només per part d'ERC, sinó també de Junts i els comuns", ha assegurat el diputat cupaire Xavi Pellicer, en una roda de premsa. 

Pel que fa a l'altre focus de negociació, el que té a veure amb el model d'ordre públic, la CUP ha assenyalat que no els sembla malament abordar a mig i llarg termini un debat més general sobre seguretat, però ha insistit que hi ha qüestions urgents que cal resoldre de manera immediata, com són l'ús del foam, les acusacions particulars de la Generalitat contra activistes, el paper de la Brimo en els desnonaments i la impunitat de les males praxis policials. Són, diuen "consensos que no poden esperar" i amb els quals, a més d'ERC, s'han de comprometre Junts i els comuns. 

 

A la imatge principal, un moment d'una votació al Parlament de Catalunya / ACN