Els pressupostos són "la benzina per arribar al moment zero de la desconnexió". Amb aquesta afirmació, Esquerra Republicana (ERC) ha defensat els pressupostos del 2016 que ha presentat el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, i que ara mateix estan en l'aire per l'esmena a la totalitat que presentarà la CUP, company parlamentari imprescindible per a la seva aprovació. Tanmateix, ERC veuria "coherent" incorporar, tal com demanen els cupaires, els impostos anul·lats pel Constitucional.

Els republicans asseguren que estan disposats a fer "mans i mànigues" per aprovar els pressupostos. "És imprescindible", ha sentenciat el número dos d'ERC, Joan Tardà. Ara per ara, el republicà ha apel·lat a la responsabilitat de JxSí i la CUP per posar-se d'acord, "que tothom mogui peça", abans del 8 de juny, dia en què se celebrarà el debat a la totalitat del projecte de llei dels pressupostos. "El primer que s'ha de fer és no robar el debat. No podem impedir que el Parlament debati aquests pressupostos", ha clamat. 

"Queden pocs dies, fem una apel·lació a la voluntat al diàleg i a enterrar els sectarismes per part de tothom". Tardà avisa que si no es permet fer el debat, s'estaria fent "el joc a aquells que volen que el procés descarrili", en referència a C's, PP, PSC i CSQP.  Esquerra reclama "cedir" tant al Govern com als cupaires per arribar a "un punt de trobada". És més, Tardà considera que la societat catalana també hauria de dir la seva respecte als pressupostos. 

Taxes anul·lades

En aquest sentit, el republicà considera que hi ha marge de negociació entre junters i cupaires en qüestions com ara l'IRPF o incorporar les taxes anul·lades pel TC. "Si ahir ens vam manifestar en contra, seria coherent que també els pressupostos poguessin incorporar-ho", ha assegurat. Precisament, aquesta és una de les línies vermelles que marquen els cupaires per donar suport als comptes.