Esquerra Republicana, la CUP i els comuns, en sintonia amb la Xarxa d’Economia Solidària i la Federació de Cooperatives d’Habitatge de Catalunya, han registrat conjuntament una proposta de resolució a la comissió de Drets Socials per reconèixer i impulsar l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús a Catalunya. Amb aquesta proposició serà el primer cop que el Parlament abordarà aquest model d’habitatge que poc a poc s’obre pas a Catalunya com a sistema alternatiu al lloguer i la compra. Tot i que no hi ha una regulació específica més enllà de la llei de cooperatives, els projectes d’habitatge cooperatiu que s’han posat en marxa es basen en l’absència de lucre, la preservació de la propietat col·lectiva de l’habitatge, la cerca de l’assequibilitat i inclusivitat dels projectes, el compromís amb el creixement del model, i el foment de l’organització comunitària.

En aquesta línia, els tres grups demanen que el Parlament insti el Govern a reconèixer l'habitatge cooperatiu en cessió d'ús com un model d'accés a l'habitatge no especulatiu i sense ànim de lucre, que contribueix a augmentar el parc d'habitatge social i assequible a llarg termini i compromès amb la sostenibilitat, l'economia social i solidària i l'enfortiment de dinàmiques comunitàries. També reclama desenvolupar una política pública pròpia i singular de foment i suport al cooperativisme d'habitatge en cessió d'ús, de forma transversal i des dels diferents departaments implicats i també modificar d'acord amb el sector, la llei de Cooperatives per tal de desenvolupar la regulació del model i blindar-ne l'interès general de forma permanent. Una altra de les peticions que els grups fan a la Generalitat és fomentar en col·laboració amb les entitats municipalistes la cessió de sòl o patrimoni públic per part de l'administració local i l'establiment de bonificacions fiscals a l'habitatge cooperatiu.

Els tres grups també proposen millorar el finançament per part de l'Institut Català de Finances generant noves línies específiques adreçades a l'habitatge cooperatiu com aportacions inicials de capital social, projectes de cohabitatge sènior i adquisició de patrimoni en desús, així com l'impuls d'una modificació de la Llei de l'Institut Català de Finances per permetre el finançament d'habitatge cooperatiu en cessió d'ús que no és de protecció oficial.

També en àmbit econòmic, ERC, CUP i comuns proposen una millora de la fiscalitat de l'habitatge cooperatiu, establint una bonificació específica del 100% d'actes jurídics documentats en les escriptures públiques atorgades per a formalitzar actes o contractes relacionats amb la promoció d'habitatges de cooperatives d'habitatges en cessió d'ús que tinguin la condició de sense ànim de lucre i d'iniciativa social, a banda de noves bonificacions en l'Impost de Transmissions Patrimonials per part d'aquest tipus de cooperatives. També introduir deduccions en l'IRPF tant per a les persones sòcies cooperativistes com per a les persones que efectuïn aportacions de capital i donacions a cooperatives.