Crida oberta dels republicans al vot útil de l'independentisme per superar el "PSC-PSOE de la repressió" a Catalunya i poder fer el sorpasso a Ciutadans a tot l'Estat. Així ho ha defensat el vicepresident del Govern i coordinador nacional del partit, Pere Aragonés, en un acte davant la presó de Lledoners, justament el dia que fa dos anys de l'empresonament del president del partit, Oriol Junqueras, i on hi han participat gairebé 6.000 persones, segons l'organització, que han vingut amb més d'una setantena d'autocars.

Després que algunes enquestes pronostiquin que Ciutadans pot treure només 16 diputats a tot l'Estat i que els republicans es poden moure en una forquilla d'entre 16 i 18, Aragonès ha volgut fer una crida a l'independentisme a "fer possible" aquest resultat. "Que se'ls glaci la cara", ha exclamat en aquest sentit. El líder republicà també ha acusat el PSOE de ser l'"aliat més clar de la dreta", pel que ha demanat repetir el resultat de les anteriors eleccions generals a Catalunya i assegurar el primer lloc per ERC.

Ho ha dit en un discurs de to molt elevat contra els socialistes, a qui ha arribat a retreure que comencés la campanya amb "un míting al Valle de los Caídos, amb una exaltació del feixisme" i que acabi "portant dilluns el Borbó a Barcelona", a qui ha acusat de ser "pare i net polític d'un estat corrupte, borbònic i que continua amb un franquisme sociològic". 

Rufián titlla el PSOE d'estar "acovardit pel franquisme"

Per altra banda, el candidat dels republicans a Madrid, Gabriel Rufián, ha volgut captar l'atenció de les protestes al carrer i ha donat les gràcies a la "joventut valenta" que s'ha enfrontat amb la policia els darrers dies, en resposta al que va dir fa uns dies el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en un míting, on va donar les gràcies a la policia nacional i als Mossos per haver actuat en els aldarulls postsentència. 

També ha acusat als socialistes d'estar "acovardits pel franquisme" i ha defensat que és "crucial que l'independentisme guanyi el 10-N" davant un Estat que només hi entén d'"exèrcit, repressió i sentències amb jutges parcials". "Ara toca que Catalunya sentenciï el 10-N. És d’emergència social, civil i nacional", ha afirmat en aquest sentit. 

Gabriel Rufian Lledoners acte campanya 10 N Mireia Comas El Nacional

Per altra banda, el president del Parlament, Roger Torrent, ha defensat que la independència és “irreversible” i ha assegurat que l’Estat espanyol tanca independentistes a la presó perquè “només hi entén d’amenaces i repressió” i perquè saben que ERC són "els únics capaços de generar grans consensos i majories".

El retorn de Joan Tardà

Una de les novetats del míting d'aquest dissabte, però, ha estat el retorn de Joan Tardà. A diferència de la campanya del 28-A, on l'exlíder d'ERC a Madrid va tenir un paper molt secundari, Tardà ha tornat a actuar en l'acte central de la campanya d'aquest 10-N. Durant la seva intervenció, ha definit ERC com a "camàlics" i ha assegurat que són els "fruits del tripartit" i també de "l'1-O".

A més, ha tret pit de la "gran feinada" que assegura que ha fet "el republicanisme per arrossegar el nacionalisme català", a qui ha acusat de ser "fundador de la restauració borbònica del 78", fins a "l'escenari de republicanisme". Amb tot, ha assegurat que ERC aconseguirà "fer possible la república catalana" gràcies a "acumular forces" i a les "majories del poble".

Joan Tardà míting Lledoners Mireia Comas

També hi ha intervingut el diputat de Bildu Jon Iñarritu que ha assegurat que enlloc de parar de "conflicte català" o "basc", s'hauria de parlar del "conflicte espanyol" i ha avisat al govern espanyol que no podran netejar la imatge exterior de tenir presos polítics ni "contractant Spielberg". 

Junqueras, més enllà dels murs

La part més emotiva del míting, però, l'han protagonitzat el mateix Oriol Junqueras que, des de la seva cel·la, ha pogut fer un crit per saludar els assistents, i també els seus fills, la Joana i en Lluc, que avui celebra el seu aniversari. "Us estimo Lluc i Joana. Guanyarem", ha exclamat Junqueras, entre forts aplaudiments del públic. 

També els familiars dels presos han fet emotius discursos, tot i que també molt durs. Una de les més crítiques ha estat la germana de Dolors Bassa i candidata d'ERC per Girona, Montse Bassa, que ha titllat els socialistes de "fatxes" i els ha preguntat com poden "dormir tranquils" després de la sentència, que ha considerat una "aberració". "Que els socialistes passin per damunt els interessos de partit em fa fàstic", ha afirmat, en un dicurs en el que també ha criticat que els comuns girin l'esquena a la sentència.

Hi ha intervingut també la parella de Raül Romeva i eurodiputada d'ERC, Diana Riba, i el pare d'Oriol Junqueras, Artur Junqueras, així com també l'exconseller Carles Mundó, que va ser empresonat avui fa dos anys amb la resta del Govern, però que va se alliberat un mes després i va quedar absolt del delicte de sedició i malversació durant el judici. 

Marta Vilalta ERC acte central Lledoners CDR - Mireia Comas

Per altra banda, una trentena de membres dels CDR s'han deixat veure durant l'acte amb cartells de "vergonya de polítics" i que demanaven una "estratègia unitària". Abans de començar, la secretària general adjunta i portaveu del partit, Marta Vilalta, i també el president dels republicans al Parlament i cap de campanya, Sergi Sabrià, s'han apropat als concentrats per escoltar la protesta i mirar d'acostar posicions. Tot i això, no han boicotejat el míting i s'han mantingut en silenci.

Els mateixos CDR també es van deixar veure aquest divendres en el míting de JxCat a Lledoners.