"No podem anar en unes eleccions al Parlament amb l'independentisme dividit i llençant-nos retrets". Així s'ha expressat la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, que ha demanat a JxCat que es prioritzi "invertir hores a reunions i trobades" per "recosir confiances i consensos" entre els dos grups abans de les eleccions catalanes. En aquest sentit, ha demanat aprofitar els mesos que queden per les eleccions per "treballar conjuntament" i convertir les urnes en una "oportunitat" per "seguir avançant cap a la república catalana".

En la primera roda de premsa dels republicans després de l'anunci del president Quim Torra d'avançament electoral, Vilalta ha defensat que les urnes no són "una solució" si l'independentisme hi arriba "enfrontat, dividit i fent-se retrets" i ha demanat no equivocar-se d'adversari. "L'adversari de l’independentisme és l'Estat espanyol, no altres independentistes. Mai cap independentista serà el nostre adversari", ha defensat Vilalta. 

Per altra banda, sobre possibles pactes postelectorals, Vilalta ha estat taxativa reiterant que no pactaran amb el PSC, tal com ja han fet altres líders de la formació durant tot el cap de setmana. "Ho anirem repetint perquè hi ha qui no ho vol entendre. No ho vam fer a l'ajuntament, ni a la diputació de Barcelona i no ho farem a la Generalitat", ha defensat en aquest sentit. Per altra banda, ha assegurat que volen seguir arribant a acords amb les forces independentistes i, si pot ser, ampliar les majories a "forces autodeterministes".

"L’eix central dels pactes postelectorals ha de ser amb els que compartim la independència", ha defensat Vilalta, afegint també que "si a més a més" es poden "ampliar majories amb aquelles forces autodeterministes o sobiranistes, benvinguts siguin aquests acords".

Crida a Torra i Sánchez a activar la mesa de negociació

Finalment, sobre la mesa de negociació amb l'Estat, Vialta ha demanat que es reuneixi el "més aviat possible" i ha recordat al PSOE, després que la setmana passada posés en dubte la seva convocatòria abans de les eleccions catalanes, que és "un compromís polític" i que si no hi ha avenços "no cal que comptin amb ERC amb res més perquè hauran fallat", en una referència velada a altres acords de la legislatura com poden ser els pressupostos.

Amb tot, just quan aquest dijous es celebra una nova reunió entre els presidents Pedro Sánchez i Quim Torra, Vilalta ha demanat que de la trobada en surti l'activació de la mesa. Segons la dirigent republicana la mesa és "imprescindible" per trobar una solució al conflicte polític i cal continuar dialogant encara que, de bones a primeres, els socialistes es neguin a pactar un referèndum d'autodeterminació i l'amnistia. "Volem que avanci, i perquè avanci hi ha d'haver una reunió", ha defensat, tot i reconèixer que de la primera reunió molt possiblement no en sortirà cap acord.

Tot i això, ha reconegut desconèixer si Torra plantejarà a Sànchez alguna data per celebrar la primera reunió.