La flaire de pacte Colau-Collboni-Valls que des de feia dies sobrevolava la ciutat de Barcelona s'ha acabat consumant a poques hores per al ple d'investidura. Tot i que Ernest Maragall va guanyar les eleccions municipals del passat 26 de maig, l'alcaldia no serà per als republicans, que lamenten que Ada Colau hagi prioritzat "la cadira" i avisen que a partir d'ara s'obre una etapa de "desconfiança" amb els comuns.

Així ho ha assegurat el president de la federació d'ERC de Barcelona, Robert Fabregat, en una compareixença davant els mitjans de comunicació un cop sabut el resultat de la consulta a les bases dels comuns, que han avalat conservar l'alcaldia amb els vots del PSC i Valls amb un 71,4%. De fet, Fabregat ha volgut posar de relleu que gairebé un 30% dels afiliats han optat pel pacte amb ERC i ha posat en dubte que l'opció PSC-Valls fos la preferida pels votants.

Tots els intents de Maragall per aconseguir un pacte amb Colau, durant les tres setmanes que s'ha intentat negociar, han estat en va: ni govern bipartit, ni vicealcaldia, ni tan sols dos anys i dos anys de mandat per cada un. Els republicans asseguren que les converses amb els comuns han estat "poc transparents" i "deshonestes". "Al final l'únic important per Colau era la cadira", ha lamentat Fabregat, que ha tornat a avisar que els vots de Valls no seran "gratuïts" i que comportaran "altres gestos i accions".