ERC ha registrat al Parlament una comissió d’estudi sobre Racisme institucional i estructural en la gestió de la seguretat a Catalunya. Així mateix, els republicans han anunciat que demanaran que també el  Congrés investigui el “racisme estructural en la gestió de la seguretat a l’Estat”.

En la exposició de motius, Esquerra es fa ressò de les protestes arreu del planeta contra la discriminació i abús policial contra minories impulsada arran de l'assassinat de George Floyd. Això no obstant, subratlla que la comissió té l’origen en una moció republicana del 5 de març que reclamava al Parlament impulsar un espai específic per analitzar els casos de racisme que s’hagin produït en actuacions de seguretat, tant per part dels cossos policials com de seguretat privada.

L’exposició de motius de la proposta subratlla que “les discriminacions racials en l’àmbit de la seguretat també perviuen a Catalunya”. “L’entitat SOS racisme explica que un 15% de les denúncies que rep sobre agressions racistes estan protagonitzades per forces de l’ordre públic. Unes agressions que tot sovint resten impunes per les dificultats de denunciar-les judicialment”, s’adverteix.

La campanya Pareu de parar-me ha denunciat, segons recorda ERC, que el 2017 un 54,1% del total d’identificacions s’adrecen a persones estrangeres, quan només representen el 13,7% de la població. Això vol dir que per cada persona no-estrangera que atura la policia, n’atura 7,4 d’estrangeres.

“Aquesta discriminació no només es produeix en mans de forces de seguretat públiques, sinó que sovint es troben casos flagrants per part de responsables de seguretat privada”, s’afegeix.