Esquerra Republicana (ERC) ha demanat formalment que el Congrés constitueixi ja la Comissió de Despeses Reservades de la Cambra, on es tracten els assumptes qualificats de secrets, i ha esgrimit que la seva creació urgeix després de sortir a la llum notícies que apunten que l'antic CESID, actual Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), hauria utilitzat amb fons reservats per evitar que es difongués una presumpta relació del rei Joan Carles.

Així ho ha explicat el portaveu dels independentistes catalans, Joan Tardà, en declaracions a la Cambra, on ha detallat que el seu grup ha presentat un escrit en el registre del Congrés urgint a la creació d'aquest òrgan.

Tardà ja va reclamar que es constitueixi la Comissió de Despeses Reservades la setmana passada en la Junta de Portaveus, que no va posar data per fer aquest pas, ja que la seva creació depèn d'un acord dels grups parlamentaris sobre les persones que formen part d'ella.

"Han aparegut notícies força alarmants i escandaloses relacionades amb altes institucions de l'Estat i aquesta comissió s'ha de constituir ja", ha remarcat Tardà, mostrant el seu desig que "aquesta vegada no vetin els republicans".

Acord dels grups

Tradicionalment aquest òrgan es crea a l'inici de cada legislatura i, d'acord amb el Reglament de la Cambra Baixa, els diputats autoritzats per accedir a secrets oficials han de ser elegits pel Ple del Congrés i comptar amb un suport d'almenys tres cinquens (210 diputats) en una votació secreta mitjançant papereta en urna. Només en pot entrar un per grup parlamentari, que habitualment és el portaveu.

El vet a què al·ludia Tardà va tenir lloc en la Legislatura del 2011-2015 –en la passada no va donar temps si més no a constituir la Comissió de Despeses Reservades–, quan el PP, que tenia majoria absoluta, es va negar a permetre l'entrada dels tres candidats que ERC va posar a sobre de la taula, en nom del Grup Mixt, al·legant que els independentistes catalans podien traslladar la informació reservada als membres de la coalició abertzale Amaiur, que integrava els hereus de l'antiga Batasuna.

A més, el portaveu independentista ha anunciat que la seva formació ha registrat una proposició no de llei en la qual s'insta al Govern espanyol a "prohibir qualsevol pagament de fons reservats per encobrir la reputació d'altes institucions de l'Estat" i que volen que es debati en la Comissió Constitucional.