"Descobrir i sancionar les conductes irregulars i delictives comeses dins el partit". És un dels objectius del codi de conducta que el Consell Nacional d'ERC va aprovar aquest divendres i que desgrana en una vintena de pàgines el codi ètic, el document que fins ara reglava internament els republicans.

El codi de conducta concreta normes i llista exemples sobre conflictes d'interessos, regals, transparència o finançament, que poden derivar en sancions, segons els estatuts d'Esquerra. Ja en vigor i de caràcter vinculant, el document també preveu l'elecció els propers dies del Responsable de compliment, una figura independent dels òrgans de govern del partit que vetllarà perquè s'apliquin els valors del codi ètic. Des de militants fins a càrrecs orgànics i públics hi estan subjectes i poden fer-li arribar a través del Canal Ètic denúncies, queixes o preguntes de forma confidencial.

Que ERC és un partit "net" és una de les idees que més han repetit els dirigents republicans en discursos, articles i mítings els darrers mesos. De fet, a la darrera campanya electoral, en van fer bandera en plena polèmica per la gravació que va revelar el diari Público entre el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz , i l'exdirector de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso. 

Autoregulació

Ara, els republicans posen per escrit un Codi de Conducta, una norma d’autoregulació interna amb caràcter vinculant. Té per objectius fomentar una gestió pública transparent i eficient, descobrir i sancionar les conductes irregulars i delictives comeses dins el partit i alhora establir un sistema per evitar-ne. 

Per això posaran en marxa els propers dies un canal ètic perquè tant internament com externament es puguin denunciar sospites d'irregularitats o d'activitat delictiva així com vulneracions de conducta interna –el codi ho recull com un deure "obligatori".

Ara bé, els republicans preveuen aplicar mesures disciplinàries contra qui faci acusacions falses. Garanteixen també tracte confidencial a qui denunciï o consulti amb el responsable de conducta, la figura que recollirà les queixes, els dubtes i les sospites; que vetllarà pel compliment i assessorarà al dia a dia, i que pot proposar l’inici d’investigacions internes, formular denúncies o plantejar modificacions dels sistemes de control de l’ètica i la legalitat en el partit.

Contra la corrupció

"Cap resultat electoral, avantatge polític o estratègia pot justificar pràctiques corruptes", afirma el document. I per això: "les conductes de corrupció constitueixen sempre una infracció disciplinària molt greu [segons els estatuts] amb independència de la seva transcendència penal i poden donar lloc a la suspensió automàtica de la condició de militant o simpatitzant". És un dels blocs que preveu el codi de conducta, que també exigeix "evitar" qualsevol situació que impliqui un conflicte d'interessos. 

També es llista, a tall exemplificatiu, quins regals són inacceptables: diners en efectiu o equivalents com ara xecs, targetes de regal, certificats i qualsevol títol amb valor econòmic; articles de luxe o d’alt valor o entrades d’alt preu per assistir a esdeveniments exclusius o sobrevinguts com inauguracions de museu, esdeveniments esportius o produccions artístiques exclusives, sempre que l’assistència no sigui inherent al càrrec. 

Finançament a part

Bloc a part per al finançament: els republicans deixen clar que "les estratègies electorals, la recerca de major suport ciutadà i representació política mai no poden servir d’excusa per a l’obtenció irregular de fons i ingressos pel partit".

També es fa referència al tracte als mitjans de comunicació i a la relació amb l'Administració: el codi de conducta no accepta cap "ús partidista" de les institucions públiques i prohibeix "apropiar-se o malversar els béns públics, ja sigui a través de la seva sostracció, ús indegut o destrucció, així com sol·licitar el cobrament de dietes indegudes, el rescabalament de despeses fictícies, o perjudicar de qualsevol forma l’erari públic de manera indeguda, improcedent o contrària a la llei".