"Si algú no vol ser-hi que ho digui clar, però que no inventi excuses". Així de contundent s'ha dirigit la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, a Junts per Catalunya en referència a la participació en la taula de diàleg entre els governs espanyol i català.

En una roda de premsa per valorar l'actualitat política, Vilalta ha demanat a Junts que es reincorpori a la taula, assegurant que la "porta és oberta", i ha lamentat que els seus socis de govern no participessin en la reunió de la setmana passada. Per la també secretària general d'ERC, la participació conjunta d'ERC i Junts és necessària, perquè "la força de l'independentisme serà encara més forta i poderosa".

 

Això sí, Vilalta ha reiterat el que ja va dir el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en referència que els membres de Junts han de ser del Govern perquè és el que s'havia "acordat", i perquè són els que tenen la "representativitat". En aquest sentit, ha reafirmat que no contemplen la possibilitat que hi participin altres membres.

"Seria una llàstima que Junts no vulgui aprofitar aquesta oportunitat que tenim al davant. Seria renunciar a vies i camins que tenim al nostre abast per avançar cap a la república catalana", ha afegit.

Sense vetos

Malgrat la crisi de govern generada la setmana passada arran de la taula, Vilalta s'ha mostrat convençuda que Junts s'hi sumarà en les pròximes setmanes, i els ha emplaçat a no perdre l'"oportunitat" que considera que és la taula de diàleg.

A preguntes dels periodistes sobre la possibilitat que els noms de Junts haguessin estat vetats pel govern espanyol, Vilalta ho ha negat rotundament i ha assegurat que els representants de Catalunya són escollits per Catalunya.

Pregunta a Sánchez

Vilalta també ha aprofitat la seva intervenció per reclamar a l'executiu de Pedro Sánchez que exposi "quin projecte té per a Catalunya", ja que a la taula de diàleg "no es va dir".

Pels d'Oriol Junqueras, el seu projecte és molt clar, "poder votar una república catalana", per la qual cosa ha insistit en la necessitat que la taula de diàleg avanci amb tota la força.

20-S

La portaveu dels republicans ha aprofitat la seva intervenció per rememorar els quatre anys del 20 de setembre, quan la Guàrdia Civil va intervenir la Conselleria d'Economia i la gent va respondre amb mobilitzacions massives.

Per Vilalta, aquella jornada va suposar "un dels majors atacs a la democràcia", però també una de les demostracions de força ciutadana més gran. I ha afegit que és necessari seguir "denunciant la repressió" que persisteix en múltiples causes judicials.