ERC i CDC no han tardat ni 24 hores després del debat electoral de TV3 en tornar a les seves respectives estratègies. Els convergents han tornat a carregar contra els republicans, mentre que aquests continuen en la dinàmica de no entrar al joc. Ahir era evident que entre les dues formacions hi havia com a mínim un pacte de no-agressió, en pro de la unitat de l'independentisme, tret d'alguna clatellada suau del candidat Francesc Homs al republicà Gabriel Rufián, com ara la pregunta de si se sentia pròxim a la CUP, després que Joan Tardà demanés en un míting a Sabadell ajuda als votants de la formació anticapitalista per guanyar el 26-J. 

No obstant, avui mateix i el més matiner de tots ha estat el convergent Francesc Homs, que en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio ha dit que ERC s'ha equivocat buscant "protagonisme" en aquesta campanya, en comptes de defensar la unitat de l'independentisme i Catalunya. Homs replica amb aquests arguments perquè la plana major d'ERC, sobre tot el seu president Oriol Junqueras, ha reivindicat des del primer dia de campanya electoral el dret d'ERC a guanyar aquestes eleccions, a més d'erigir-se com l'única força independentista capaç d'aconseguir la victòria, tal com reflecteixen en part les últimes enquestes. 

Malgrat les crítiques del sector convergent, Esquerra continua apostant per no entrar en polèmiques amb els seus socis al Govern de la Generalitat. Precisament, aquest matí en roda de premsa i preguntat per l'actitud de Francesc Homs, el número 2 d'ERC a les eleccions al Congrés del 26-J, Joan Tardà, ha atribuït aquestes crítiques a les "petites penyores de campanya", és a dir, que formen part de les regles de joc d'aquests 15 dies i és el preu que s'ha de pagar.

Per això, ha rebutjat entrar en una "competitivitat insana" amb els convergents en els cinc dies de campanya que queden. Ara bé, cal tenir en compte que dissabte passat durant l'acte central a Sabadell, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, va criticar durament l'etapa del conseller convergent Boi Ruiz a Salut, sense mencionar-lo, i va parlar de "massa males praxis" i derivacions "opaques i fosques" de malalts a centre privats. Per tant, els caps de cartell no entren en el cos a cos directament, però sí que durant els actes, la resta de companys aprofiten per carregar contra CDC, encara que no sigui explícitament. 

"No crec que hàgim tingut en cap moment voluntat de fer mal en res", ha afegit Tardà quan se li ha preguntat per les afirmacions d'Homs en el sentit que estava "dolgut" amb ERC. De fet, contradient el candidat convergent, el republicà ha assegurat que fins i tot en una conversa telefònica Homs li va agrair "el to" de la campanya, i per tant, "no li va semblar que estigués dolgut". "Tinc la impressió que no podem retreu-li res, ni ell res a nosaltres", ha sentenciat Tardà. També Gabriel Rufián ha volgut treure ferro a les crítiques. És més, assegura que aquesta mena de comentaris els "enriqueixen".